Čehi zadovoljni s prodajo v Sloveniji in na Hrvaškem

Glavna sezona, dolgo in vroče poletje, je bila za češko Kofolo, ki je med drugim lastnica tudi Radenske, zelo uspešna. V tretjem kvartalu je prodaja zrasla za 3,2 %, EBITDA pa za 5,8 %, in to kljub najbolj mrzlemu septembru v zadnjem desetletju.
V prvih devetih mesecih so se na Češkem in Slovaškem prihodki v primerjavi z istim obdobjem prejšnjega leta povečali za 3,6 %. Kofola se je izvrstno odrezala tudi v Adriatic regiji, kjer je prodaja poskočila za visokih 23,7 %.

Kljub uspehom v tretjem četrtletju se je skupna prodaja Skupine od začetka leta zmanjšala za 1,3 %. V prvih devetih mesecih je Kofola izkazala tudi za 17,1 % nižji dobiček iz poslovanja EBITDA. Tako kot v prejšnjih četrtletjih je zmanjšanje dobička tekočega leta posledica prizadevanj za višje marže na poljskem tržišču ter visokih cen sladkorja.

Daniel Buryš, finančni direktor Skupine Kofola, je poslovanje komentiral: “Skupna prodaja je v primerjavi z istim obdobjem prejšnjega leta, če izvzamemo poljski trg, zrasla za 8,4 %. Zelo smo zadovoljni z Adriatic regijo, kjer so k dobremu rezultatu izdatno pripomogli uspešni prevzemi v Sloveniji in na Hrvaškem. Dolgoročni uspeh beležimo na Češkem in Slovaškem trgu, ki generirata več kot dve tretjini dobička Skupine. Na Poljskem investiramo v lastne znamke in zmanjšujemo odvisnost od trgovskih blagovnih znamk. Začenjamo z božično sezono, ki zaradi strukture našega portfelja sodi med ključne poudarke celotnega leta. Pozitivni vplivi božiča se najbolj odražajo pri prodaji tradicionalne Kofole ter sokov Happy Day.”

Kofola na češkem in slovaškem trgu uspehe beleži predvsem zahvaljujoč blagovnim znamkam Rajec, Rauch in Vinea. UGO, blagovna znamka pod katero tržijo sveže pijače in solate, je prav tako izpolnila pričakovanja ter prek mreže 82 poslovalnic povečala prodajo za več kot tretjino. UGO na domačem trgu dosega zadostno penetracijo in se bo zdaj osredotočal na doseganje načrtovane profitabilnosti.

Na Poljskem je Kofola uspešno zaključila dogovor z lastniki blagovne znamke ledenih čajev in napitkov Nestea, družbo Nestlé S.A. Z omenjenimi pijačami bo poljski trg oskrbovala izključno Skupina Kofola, začenši z letom 2018.

Spomnimo: Leta 2015 se je Kofoli pridružila slovenska Radenska. V letu 2016 so portfelj, ki je prej obsegal tradicionalno mineralno vodo Radenska ter brezalkoholne pijače Ora in Oaza, razširile priljubljene hrvaške znamke Nara, Inka in Voćko. Leta 2016 je Radenska postala proizvajalec in distributer pijač Pepsi, Mirinda in 7Up za hrvaški trg. Leta 2016 je Skupina Kofola prevzela hrvaško znamko mineralne vode Lipički studenac.