Čebelarsko društvo Kobilje-Dobrovnik bogatejše za nov učni čebelnjak s tremi čebeljimi družinami!

Prva osebna zavarovalnica v sklopu družbeno odgovornega projekta Dan prihodnosti, že drugo leto spodbuja razvoj slovenskega čebelarstva in prenos znanja na mlade čebelarje. Skupaj s partnerjem Čebelarsko zvezo Slovenije so štirim čebelarskim društvom, ki s čebelarskimi krožki delujejo na osnovnih in srednjih šolah, namenili sponzorska sredstva za postavitev štirih učnih čebelnjakov s panji in čebeljimi družinami. Z območja Prekmurja je bilo uspešno čebelarsko društvo Kobilje-Dobrovnik!
“Čebelarstvo ima v našem okolju dolgo tradicijo. Kako da ne, ko pa imamo prečudovito naravno okolje, ki ga spomladi krasijo polja rumene oljne ogrščice, na obronkih gozdov cveti akacija, v okolici lipa in drugo drevje, na travnikih in vrtovih pa rastejo rože pisanih barv. Učenci DOŠ Dobrovnik, ki so vključeni v čebelarski krožek, si neizmerno želijo lastnega čebelnjaka v bližini šole, da bi lahko tekom celega leta opazovali in spremljali življenje čebel, se učili dela z njimi in ob tem odrasli v odgovorne ljudi, ki jim je mar za zdravo naravno okolje,” so zapisali pri DOŠ Dobrovnik, želja pa se jim je seveda tudi uresničila. Ob tamkajšnji osnovnošolski zgradbi bo postavljen učni čebelnjak s tremi čebeljimi družinami!

“Hvala vsem, ki ste s svojim oddanim glasom za Čebelarsko društvo Kobilje-Dobrovnik  pripomogli, da so se mladim krožkarjem uresničile sanje in so pridobili nov učni čebelnjak s tremi čebeljimi družinami, ki bo maja postavljen v bližini DOŠ Dobrovnik. Nov čebelnjak bo pomembno vplival na širitev znanja o čebelah in na zavedanje, da brez čebel ni življenja, saj le-te skrbijo za opraševanje rastlin. Mladim krožkarjem pa bo v veliko veselje skozi vse leto opazovati življenje čebelje družine ter se učiti skrbi za te koristne žuželke,” so še sporočili iz DOŠ Dobrovnik.

Čebelarska zveza Slovenije in Prva zavarovalnica bosta za čebelarske krožke s katerimi delujejo na osnovnih šolah, do najkasneje 20. maja 2021, ko obeležujemo svetovni dan čebel, postavili učni čebelnjak s panji in čebeljimi družinami za:

  • Čebelarsko društvo Kočevje,
  • Čebelarsko društvo Laško,
  • Čebelarsko društvo Trebelno-Mokronog,
  • Čebelarsko društvo Kobilje-Dobrovnik.

“Zaščita čebel je investicija v trajnostno prenovo in ustvarjanje bolj varnega okolje za prihodnje generacije. S tem projektom želimo izpostaviti pomembno vlogo čebel za obstoj naše družbe in hkrati vabimo vsakega posameznika, poslovnega partnerja in prijatelja, da se nam s svojo simbolično podporo pridruži ob širitvi čebelarskega znanja med mladimi,” je zapisal Janez Kranjc, predsednik uprave Prve zavarovalnice. V javnem glasovanju so vsa sodelujoča društva prejela skupno 3.346 glasov.