Čebelarji, ki imate panje na območju Doline, Lendave, Čentibe in Pinc: UVHVVR prepovedal premik čebelnjakov!

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je Občino Lendava obvestila o pojavu kužne bolezni – hude gnilobe čebelje zalege v čebelnjaku v Dolini pri Lendavi. UVHVVR je premik čebelnjakov na druga območja prepovedal.
Huda gniloba je obvezno prijavljiva bolezen v Evropski zvezi v okviru trgovinskih in izvoznih zahtev. Huda gniloba čebelje zalege je bolezen, ki jo povzroča sporogena bakterija Paenibacillus larvae. Za okužbo so dojemljive le ličinke, čebele pa so odporne. Ko se posamezna ličinka okuži, je lahko kmalu prizadeta vsa zalega in družine niso več sposobne vzrediti dovolj mladih delavk, kar oslabi čebeljo družino in vodi v njen propad.

“Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je izdala odločbo, s katero vsem čebelarjem katastrskih občin (KO) Dolina pri Lendavi, Lendava, Čentiba in Pince prepovedujejo premik čebelnjakov oz. čebeljih družin. Do 19. avgusta 2019 pa bodo ob sodelovanju čebelarjev klinično pregledali vse čebelnjake, ki se nahajajo na navedenem območju (v polmeru 3 kilometrov od okuženega čebelnjaka). Navedeni ukrep bo veljal, dokler ne bo pristojni veterinar ugotovil prenehanje bolezni in o tem obvestil lokalno skupnost in čebelarsko društvo,” pa so sporočili iz Občine Lendava.

Razvoj bolezni

Ličinke se okužijo z zaužitjem spor P. larvae, ki v srednjem črevesu ličinke vzklijejo in se razmnožujejo, dokler ne prebijejo črevesnega epitela, kar povzroči smrt ličinke. Če odmrlih ličink čebele negovalke s svojim čistilnim nagonom ne odstranijo, tkivo ličink v pokritih celicah razpade in se posuši do črnih lusk, ki jih čebele zelo težko očistijo in vsebuje do 2,5 milijona spor, ki so močno kužne za druge ličinke. Če okužbe ne ugotovimo pravočasno, se bolezen hitro razširi po vsej družini, ki zato propade. Spore P. larvae so zelo odporne in lahko preživijo do 30 let in več.