Čebelarji, ki imate panje na območju Doline, Lendave, Čentibe in Pinc: Hitra reakcija preprečila širjenje hude čebelje gnilobe

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je Občino Lendava avgusta obvestila o pojavu kužne bolezni – hude gnilobe čebelje zalege v čebelnjaku v Dolini pri Lendavi. UVHVVR je premik čebelnjakov na druga območja prepovedal, vsi izvedeni ukrepi pa so bili uspešni, saj se ta nevarnost ni razširila, preklican pa je bil tudi kužni krog na območju omenjenih naselij.
Huda gniloba je obvezno prijavljiva bolezen v Evropski zvezi v okviru trgovinskih in izvoznih zahtev. Huda gniloba čebelje zalege je bolezen, ki jo povzroča sporogena bakterija Paenibacillus larvae. Za okužbo so dojemljive le ličinke, čebele pa so odporne. Ko se posamezna ličinka okuži, je lahko kmalu prizadeta vsa zalega in družine niso več sposobne vzrediti dovolj mladih delavk, kar oslabi čebeljo družino in vodi v njen propad.

Veterinarska fakulteta, Nacionalni veterinarski inštitut, Enota Murska Sobota, je s Poročilom o opravljenih preiskavah obvestila UVHVVR, OU Murska Sobota, o kliničnem primeru hude gnilobe Čebelje zalege v čebelnjaku identifikacija čebelnjaka v kraju Dolina pri Lendavi. Iz uradnih evidenc je bilo razvidno, da se znotraj trikilometrskega pasu nahajajo registrirani Čebelnjaki v katastrskih občinah (KO) Dolina pri Lendavi, Lendava, Petišovci, Čentiba, Pince.

Z namenom zatiranja in preprečevanja hude gnilobe čebelje zalege je uradna veterinarka odredila ukrep premika čebelnjakov na druga območja. Po opravljenem vnovičnem kontrolnem pregledu čebelnjaka, je prejela Predlog za ukinitev kužnega kroga, ki je bil pred dnevi tudi uresničen, pri opravljenem kontrolnem pregledu čebelnjaka pa pri Čebeljih družinah ni bilo najdenih kliničnih znakov za hudo gnilobo Čebelje zalege, stojišče pa je bilo sanirano. Prav tako so bili opravljeni klinični pregledi čebeljih družin v okoliških čebelnjakih.

Razvoj bolezni

Ličinke se okužijo z zaužitjem spor P. larvae, ki v srednjem črevesu ličinke vzklijejo in se razmnožujejo, dokler ne prebijejo črevesnega epitela, kar povzroči smrt ličinke. Če odmrlih ličink čebele negovalke s svojim čistilnim nagonom ne odstranijo, tkivo ličink v pokritih celicah razpade in se posuši do črnih lusk, ki jih čebele zelo težko očistijo in vsebuje do 2,5 milijona spor, ki so močno kužne za druge ličinke. Če okužbe ne ugotovimo pravočasno, se bolezen hitro razširi po vsej družini, ki zato propade. Spore P. larvae so zelo odporne in lahko preživijo do 30 let in več.