Čas pusta je čas norčij, pa tudi čas krofov. Brez slednjih, pusta pač ni

Čas pusta je čas norčij, šemljenja in seveda mastne hrane. Mnoge na pustni čas spominjajo prav dišeči pustni krofi. Pustno pecivo, ki razveseljuje velika in mala usta.
Ker je pust pregovorno “masten okrog ust,” so značilne jedi večinoma mastne, sladke in ocvrte, bolj malo ljudi pa ve, da imajo tudi velik simbolni pomen: privabljajo obilno letino in so še zadnji kalorični zalogaj pred 40-dnevnim velikonočnim postom. Prav tako številni ne vedo, da krofe poznajo domala po vsem svetu, le da imajo v drugih kulturah nekoliko prilagojeno obliko in povsem drugačna imena. Ste se kdaj vprašali, koliko vas stanejo pustni krofi, ali vas bolj zanima, koliko kilokalorij ima krof? Cene krofov v trgovinah spremlja Surs samo skupaj z drugimi podobnimi izdelki (pekovski in slaščičarski izdelki), zato povprečne cene krofa ne morejo navesti. So pa navedli povprečne cene najpomembnejših sestavin za pripravo krofov:

  • pšenična moka (kg) okrog 0,66 evra
  • trajno polnomastno mleko (l) okrog 0,74 evra
  • 10 kosov jajc okrog 1,67 evra
  • jedilno olje (l) okrog 1,40 evra
  • beli sladkor (kg) okrog 0,83 evra
  • džem (kg) okrog 5,60 evra
  • kuhinjska sol (kg) okrog 0,69 evra
  • limone (kg) okrog 2,07 evra

V času pusta so krofi v trgovinah in pekarnah praviloma v akciji, zato jih lahko dobite tudi za manj kot pol evra. Naša računica tako kaže v prid kupljenim krofom. A zares okusnega krofa za takšen denar ne boste dobili v trgovini, kvečjemu doma. Pa četudi se vam bo delo ponesrečilo in ne bodo najlepši, bodo vseeno dobri. Kaj dobri, odlični!

Čeprav so na voljo skozi vse leto, si večina krofe tradicionalno privošči bolj kot ne samo v času okrog pusta. To pecivo iz kvašenega testa, ocvrto v olju, polnjeno z marmelado, čokolado ali vanilijevo kremo in posuto s sladkorjem v prahu, velja za tipično pustno sladico, ki naj bi po starih vražah v kombinaciji s kurenti odganjala zimo in privabljala obilno letino. Nekoč, še preden se je uveljavil julijanski koledar, so bili glavna dobrota praznovanja novega leta, ki je nastopilo v pomladnem času, pozneje so postali del tradicionalnega nekoliko bolj mastnega jedilnika v času pred 40-dnevnim velikonočnim postom.

In kakšen je recept za krofe za 10 ljudi?

– 1 kg fine bele gladke moke (lahko tudi pol gladke in pol ostre)
– 1 kocka svežega kvasa
– 1 žlička soli
– 5 dl toplega mleka
– 6 žlic stopljenega ohlajenega masla
– 6 rumenjakov
– 1 vrečka vanilijevega sladkorja
– 8 žlic sladkorja
– 1 žlica limoninega soka
– 2 žlici ruma
– olje za cvrenje
– marmelada
– 4 žlice sladkorja v prahu za posip

1. V večjo skledo presejemo moko in na sredini naredimo jamico. V jamico nadrobimo kvas, prilijemo malo toplega mleka in dodamo žlico sladkorja. Z vilicami zmešamo in razdrobimo kvas, nato pa pustimo počivati 10 minut, da kvas vzhaja. Moko okoli jamice posolimo. Medtem v dve skledi ločimo rumenjake in beljake. Za pripravo krofov bomo uporabili rumenjake, zato v skledo z rumenjaki dodamo preostanek sladkorja, vanilijin sladkor in limonin sok ter zmešamo z električnim mešalnikom v gladko, gostejšo maso. V maso vmešamo še rum.

2. V jamico s kvasom dodamo stopljeno maslo in vlijemo še malo toplega mleka ter počasi pričnemo mešati z električnim mešalnikom (s spiralnimi metlicami). V skledo vlijemo še rumenjakovo zmes in postopoma z metlicami zajemamo moko z robov sklede. Takoj, ko se testo zgosti, prilijemo še malo toplega mleka. Gnetemo toliko časa, dokler ne dobimo mehko in voljno testo, ki se ne oprijemlje metlic in sklede. Iz testa naredimo hlebček, ki ga posujemo z moko, pokrijemo s toplo krpo in pustimo vzhajati v skledi 60 minut.

3. Pomokamo delovno površino in nanjo stresemo vzhajano testo. Naslednjih 5 minut ga gnetemo in dodajamo moko, da se testo ne lepi, nato pa ga razvaljamo na 2 cm debelo (debelejše ko bo testo, bolj bodo hlebčki vzhajali). Z modelčkom iz testa izrežemo kroge, ki jih zlagamo na pomokan prt. Krofi morajo biti med seboj v takem razmaku, da se med vzhajanjem ne dotikajo, saj jih bomo sicer poškodovali med prenosom v olje. Hlebčke testa vzhajamo 15 do 20 minut. Vmes jih obrnemo, da vzhajajo še na drugi strani.

4. Pred koncem vzhajanja pristavimo na kuhalnik večjo posodo z oljem. Olje naj bo vroče, vendar med cvrtjem zmanjšamo ogenj. Krofe z lopatko previdno dvignemo in jih z vzhajano stranjo položimo v olje. Pokrijemo s pokrovom. Cvremo dokler ne porjavijo (približno 4 minute), nato jih obrnemo na drugo stran in znova počakamo, da porjavijo (cvremo še 4 minute). Ko krofe cvremo na drugi strani pustimo posodo odkrito.

5. Ocvrte krofe položimo na večji pladenj, obložen s papirnatimi brisačami, da se krofi odcedijo. Ohlajene krofe po želji polnimo z marmelado, drugače jih samo posujemo s sladkorjem v prahu.