Čas dopustov: Kako je najbolje plačevati na Hrvaškem?

Tokrat smo preverili večno dilemo, kako je najceneje plačevati na sosednjem hrvaškem, ki je med Slovenci še vedno najpriljubljenejša dopustniška destinacija. Hrvaška seveda ni država v kateri plačilno sredstvo ni evro, a se kljub temu zgodi, da z evrom lahko plačate, tukaj pa seveda pride do stroškov konverzij. Kaj je torej najboljše?
Dobro je, da si nekaj gotovine v lokalni valuti priskrbite, še preden odidete od doma. Na vprašanje, koliko gotovine vzeti s seboj, ni preprostega odgovora. Odvisen je od destinacije, vašega sloga potovanja in tega, s koliko gotovine se počutite varne. Če spite v hotelih, jeste v restavracijah in kupujete v trgovinah, boste potrebovali manj gotovine kot če raje spite v manjših gostiščih, jeste ulično hrano in nakupujete na stojnicah, kjer ne sprejemajo kartic.

Pri plačevanju s karticami se boste izognili skrbi glede gotovine in si zagotovili boljši pregled nad stroški. Z vsakim osebnim računom dobite tudi mednarodno debetno kartico BA Maestro, s katero lahko dvigujete gotovino na bankomatih in plačujete na prodajnih mestih, označenih z nalepko Maestro. Na poti pa je dobro imeti tudi vsaj eno od mednarodnih plačilnih kartic z odloženim plačilom – Mastercard ali Visa – najbolje, da se pred odhodom pozanimate, katera je v državi, kamor se odpravljate, bolj priljubljena. Če bo vaše potovanje trajalo dlje in boste obiskali več držav, pa se lahko odločite za obe. Če vam v času potovanja zapade veljavnost ene od kartic, še vedno razpolagate z drugo. Poleg tega je tudi znesek, ki ga lahko porabite, varneje porazdeliti.

Torej, s čim plačevati?

“S seboj na dopust na Hrvaško vzemite le nekaj malega gotovine v kunah, večji dvig gotovine pa raje opravite na Hrvaškem, in sicer s kartico osebnega računa BA Maestro. Provizija za dvig vam bo še vedno zaračunana, a bo znatno nižja kot pri dvigu s kartico z odloženim plačilom. Pri dvigu gotovine v kunah svetujemo, da izberete možnost brez konverzije (torej v lokalni valuti), saj se s tem izognete nepričakovanim stroškom.

Plačilni kartici Mastercard in Visa uporabljajte za plačevanje na prodajnih mestih, za dvigovanje gotovine pa ju ne svetujemo. Tudi pri plačilu s karticama Mastercard in Visa je na vprašanje, če želite plačati s kunami ali z evri, bolje izbrati prvo možnost in se tako izogniti morebitnim stroškom, ki lahko zaradi tečajnih razlik nastanejo pri pretvorbi valute.

Na Hrvaškem niso vsi bankomati v lasti bank, imajo namreč tudi bankomate Euroneta in Auro Domusa, ki vam lahko za dvig zaračunajo različna nadomestila. Pozorno preberite besedila na zaslonu bankomata. Če vam želijo zaračunati nadomestilo, ki ga niste pripravljeni plačati, vam svetujemo prekinitev transakcije in obisk bankomata ene izmed lokalnih bank, ki tega nadomestila morda na zaračunava,” sporočajo iz NLB-ja.

Ne glede na to, katere kartice uporabljate, pred odhodom preverite njihovo veljavnost in višino limita, slednjega pa po potrebi tudi zvišajte.