Čas dopustov: Dermatologi opozarjajo: Sončne opekline so tleča nevarnost

Škoda, ki jo povzročijo ultravijolični sončni žarki, je velika. Da pospešijo staranje kože in v najhujšem primeru celo nastanek raka, je bilo povedano že neštetokrat. To, da nas opečejo, pa tudi. Kako naj oskrbimo opečene predele?
Dermatologi opozarjajo, da so sončne opekline tleča nevarnost. Lahko so začetek kožnega raka. Posebno pozornost moramo nameniti opeklinam, ki pokrivajo večjo površino kože. Opeklina je vnetje, ki je lahko tudi zametek kožnega raka. Opeklini sledijo mehurji. Dermatologi odsvetujejo, da bi opeklinske mehurje pokali in luščili. Najnovejše raziskave kažejo na jasno povezavo med izpostavljanjem UV sevanju tudi v solarijih in melanomom ter nemelanomskim kožnim rakom.

Dermatologi opozarjajo: “Ne sončimo se namerno!”

Kadar se soncu ne morete umakniti v senco, oblecite lahka, gosto tkana oblačila z dolgimi rokavi in hlačnicami, svetujejo strokovnjaki Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Kot dodatno zaščito mnogi uporabijo kremo za sončenje z visokim faktorjem. Za zaščito pred soncem, kreme, geli …, naj služijo le kot dodatna zaščita na predelih, ki jih ni mogoče zaščititi na naravne načine. Niso namenjeni podaljševanju izpostavljanja soncu. Ščitijo naj pred UVA in UVB žarki in naj imajo sončni zaščitni faktor 30 ali več. Pomembna je zadostna količina nanosa (5 ml – to je ena čajna žlička na vsako okončino, prednjo in zadnjo stran trupa ter glavo) in ponovno nanašanje (po kopanju, močnem potenju, brisanju oziroma vsaki dve uri).

Nekateri pa pri negi in skrbi za opečeno kožo prisegajo na naravne sestavine in pripravke. Vendar pa različna olja in zeliščni pripravki lahko v koži sprožijo tudi škodljivo fototoksično reakcijo. Sogovornica je izpostavila priljubljeno šentjanževko. Ta je fototoksična, kar pomeni, da bo vaša koža reagirala in bo škoda še večja. Veliko bolj primerni za nego kože so oljčno olje, tudi aloe vera in kar jogurt. Prvo pravilo varovanja pred škodljivimi sončnimi žarki pa ostaja – soncu se ne izpostavljajmo med 10. in 17. uro. Takrat je namreč moč ultravijoličnega sevanja največja.

“Varne sončne zagorelosti ni”

Soncu smo izpostavljeni vsak dan pri vsakdanjih opravilih, kot je vrtnarjenje, sprehodu po mestu, hoja v šolo in službo ter na poklicnem delu na prostem. Ob tem je pomembno vedeti, da varne sončne zagorelosti ni, saj vsaka zagorelost opozarja na poškodbo kože, ki ogroža naše zdravje. Zaradi zapoznelih škodljivih učinkov UV sevanj, ne glede na njegov vir, je tako pri sončenju kot tudi rabi solarijev potrebna previdnost (najbolj ogroženi so uporabniki s svetlo poltjo in mladostniki), v nekaterih državah je obisk solarijev za mladoletne osebe zakonsko prepovedan (Nemčiji, V.Britaniji, Kanadi, nekaterih državah ZDA, Braziliji, Avstraliji).