Buče velikanke pri družini Bakan v Dokležovju

Prišel je čas, ko je v deželo ob Muri na vrata potrkala jesen in začelo se je pospravljenje jesenskih pridelkov. Pri družini Bakan v Dokležovju so bili letos “obdarjeni” z bučami velikankami, ki so pri svoji rasti zavor niso imele -ne po veličini in ne po težini.
Kot nam je povedala Tanja Bakan, je najtežja buča tehtala 38 kilogramov, manjše pa so na tehtnici pokazale od 19 do 25 kilogramov. Buče so bile spomladi posejane na bližnji njivi, seme pa so, kot so dejali, kupili v sosednji Avstriji. Na veliko presenečenje, so buče zrasle neobičajno velike in tudi temu primerno težke. Za rast so buče potrebovale veliko negovanja, vode in gnojilo, ki je rast buč pospešilo.

Z večletnim vztrajnim delom vsako leto družina Bakan pridela veliko količino okrasnih in jedilnih buč. Nekaj časa se buče na dvorišču na soncu dozorevale in sedaj je nastopil čas za trebljenje. Buče bodo izrezljali in v slednje namestili sveče, ki bodo gorele za letošnjo noč čarovnic, so dejali. Povedali so še, da vsako leto kupijo novo bučno seme. Morda bi seme buč velikank bilo dobro shraniti in vnovič posejati.

Poleg pridelave buč buče pa se Tanja med drugim ukvarja tudi s pridelovanjem zelenjave za trg – kmetijska dejavnost zelenjadrstvo. Sicer pa družina za trg prideluje tudi čebulo, kjer prav tako beležijo neobičajne veličine in težine. Najtežja čebula je namreč tehtala 1,2 kilograma, pred leti pa so pridelali čebulo, ki je bila težka kar 1,32 kilogramov. Gre za okrasne in jedilne buče, vse pa imajo lepo jesensko rumeno barvo.