Britansko podjetje Ascent Resources od države zahteva 120 milijonov evrov?

Britansko podjetje Ascent Resources, ki namerava na Petišovskem polju s hidravličnim lomljenjem pridobivati plin, je že pred časom sprožilo postopke za začetek arbitražne tožbe proti Sloveniji, o čemer smo sicer že poročali. Vzrok: Postopki za pridobitev okoljevarstvenega dovoljenja se vlečejo že od leta 2017, vlagatelji pa opozarjajo, da so v več kot desetih letih vložili 50 milijonov evrov. Spor se bo, kot kaže, naposled rešil po mirni poti, a brez težkih milijonskih vsot, po poročanju portala necenzurirano.si, ne bo šlo.
Britanska družba Ascent Resources, ki se ukvarja s črpanjem plina na petišovskem polju, ne daleč stran od naselja Čentiba ter Dolina, je s Slovenijo v sporu zaradi težav pri pridobivanju dovoljenja za uporabo hidravlične stimulacije oz. frackinga. Ministrstvo za okolje in prostor je namreč zavrnilo pritožbo družbe Geoenergo in potrdilo sklep Agencije za okolje, da je za črpanje plina z metodo hidravličnega lomljenja na območju Čentibe in Petišovcev potrebna presoja vplivov na okolje, potrebno pa bo pridobiti tudi okoljevarstveno soglasje za takšno dejavnost. Družba Ascent Resources se s tem seveda ne strinja.

Britanci so že lani zagrozili s tožbo, Slovenija pa že od vsega začetka zatrjuje, da želi spor rešiti po mirni poti. Država bo 19. marca lahko odgovorila na predlog poravnave, zahtevali pa so še, da Ascent do takrat ne sproži nobenih arbitražnih postopkov. Britanci so s tem soglašali. Ti pričakujejo, da se bo zadeva rešila v roku meseca dni, ko bo sledil tudi poravnalni sporazum. Med tem pa spletni portal necenzurirano.si poroča, da Britanci od slovenske države zahtevajo 120 milijonov evrov odškodnine in da so tožbo zaradi domnevne ekonomske škode in izpada načrtovanih prihodkov pripravljeni umakniti, če bi jim naša država izplačala okrog 25 milijonov evrov. Britance sicer zastopa Miro Senica.

Uradnih informacij o pogovorih med državo in Britanci med tem ni mogoče dobiti. Zaradi informacij o možni poravnavi v zadnjih mesecih, špekulanti kupujejo večje pakete delnic podjetja Ascent Resources. S strani države najeta mednarodna odvetniška družba Clifford Chance predlogu poravnave odločno nasprotuje, po poročanju že omenjenega portala pa so ti možnosti Britancev za uspeh na arbitražnem sodišču ocenili kot slabe, saj Britancem ni uspelo dokazati kršitev pogodbe o energetski listini in investicijskega sporazuma. Enakega mnenja so uradniki iz posebne medresorske skupine.

11. februarja je tako vlada Janeza Janše imenovala koordinatorja, ki ji mora poročati o dogajanju. To je postal Blaž Košorok, državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo in nekdanji prvi mož Holdinga Slovenske elektrarne (HSE). O tem vlada ni obvestila javnosti. Kot poročajo pri necenzurirano.si, iz slovenske vlade v zadnjem času prihajajo signali, ki možne poravnave ne izključujejo. V Ascentovi zadnji oceni škode je zapisano, da so Britanci z naložbo v Sloveniji imeli okrog 50 milijonov evrov stroškov, ter za okrog 70 milijonov izgubljenih dobičkov. Od tukaj številka 120 milijonov.

Viri blizu necenzurirano.si ocenjujejo, da želijo Britanci z napihnjenimi vrednotenji škode povečati pritisk na slovensko stran. Ekonomista Aleš Ahčan in Mitja Slevec iz podjetja CSA svetovanje sta v njuni oceni upoštevala pričakovane prihodke Ascent Resources v Petišovcih za naslednjih dvajset let, čeprav to podjetje sploh ne bi bilo imetnik koncesije, ampak bi jo imel njegov partner – podjetje Geoenergo v lasti Petrola. To je pogodbo o sodelovanju sklenilo s podjetjem Ascent Slovenia, ki je registrirano na Malti, njegov lastnik pa je britanski Ascent Resources.