Britanci uspešno lobirali za dovoljenja za črpanje plina?

Kot vse kaže, bo država prižgala zeleno luč in odobrila okoljevarstveno dovoljenje za izkoriščanje plina na petišovskem polju. Čeprav temu odločno nasprotujejo tukajšnji prebivalci in okoljevarstvena gibanja, pa naj bi kljub temu bil dosežen napredek.
Kot so sporočili, so v septembru “dosegli napredek,” poroča spletni portal Siol.net. To je vlagateljem na londonski borzi sporočil Colin Hutchinson, prvi mož angleške družbe Ascent Resources, ki ima zagotovljeno pravico do 75 odstotkov prihodkov, ustvarjenih s črpanjem plina na območju Murske depresije v Petišovcih, še piše Siol.

Ascent Resources pričakuje dve dovoljenji

– prvo se nanaša na črpanje plina s hidravlično stimulacijo majhnega obsega. S tem bi občutno povečali zmogljivosti obstoječih dveh vrtin oziroma podaljšali njuno življenjsko dobo. Upajo, da jim bodo dovolili posege, ne da bi za to potrebovali okoljevarstveno dovoljenje;

– drugo pa je dovoljenje za postavitev naprave za čiščenje surovega zemeljskega plina in ločevanje nafte, ki jo Agencija za okolje (Arso) melje že od leta 2014, pri čemer je bilo prvo dovoljenje leta 2016 po pritožbi okoljevarstvenih organizacij odpravljeno.

V družbi Geonergo, katere lastnika sta Petrol in Nafta Lendava pričakujejo, da bosta oba postopka za omenjeni dovoljenji končana čimprej.

Po pomoč k politiki

Zaradi dolgotrajnih postopkov so se Britanci letos poleti odločili sprožiti novo lobistično akcijo, poroča Siol.net. Za pomoč so zaprosili britansko veleposlaništvo v Ljubljani, ki ga vodi veleposlanica Sophie Honey, in Britansko-slovensko gospodarsko zbornico pod vodstvom Barbare Uranjek, saj naj bi šlo za največjo britansko naložbo v Sloveniji. Skupaj so izdelali lobistično strategijo, s katero bi pristojne organe opozorili na svoje težave.

Težave s pridobivanjem dovoljenj

Britansko podjetje Ascent Resources je v preteklosti imelo ogromno težav s pridobivanjem okoljevarstvenih dovoljenj, okoljevarstveniki in okoljevarstvene organizacije pa so Britancem venomer očitali uporabo frakiranja, kar pa so ti zanikali, saj naj bi v Lendavi šlo za drugačen postopek -lomljenje peščenjaka in ne skrilavca. S tem, ko so Britanci lani dobili dovoljenje za črpanje plina, je podjetje prvič po dolgem času poslovalo pozitivno, pred tem pa že več let v rdečih številkah.

Iz podjetja Ascent Resources so sicer že avgusta sporočili, da dovoljenja pričakujejo v jesenskem času. Cilj Ascenta je, da se zemeljski plin pod našimi tlemi predeluje v Sloveniji in se ga slovenskim odjemalcem tudi prodaja, kar pa je ob enem tudi bistveno bolj ekonomično, od trenutnega poteka plina. Slovenija seveda sedaj velik del svojih potreb po zemeljskem plinu pokriva z uvozom.