Bratonci: Pomurske nogometašice izkupiček od prodaje koledarjev namenile nakupu defibrilatorja

Kot vemo, v Beltincih že dlje časa deluje ženski nogometni klub Telemach- GMT Pomurje Beltinci, ki niza uspehe tako v domačem, kakor tudi v evropskem tekmovanju. Nogometašice omenjenega nogometnega kluba so najpomembnejšo postransko stvar na svetu postavile na stran in z izkupičkom od prodaje koledarjev nabavile avtomatski eksterni defibrilator.
Ženski nogometni klub Pomurje Beltinci že nekaj časa uporablja infrastrukturo Športnega centra Bratonci. Ker je med Krajevno skupnostjo Bratonci in ŽNK Telemach- GMT Pomurje Beltinci sodelovanje dobro utečeno, se je vodstvo kluba odločilo, da bo se vaščanom Bratoncev za gostoljubnost oddolžilo na način, da nabavi avtomatski eksterni defibrilator (AED), katerega so kupili s prodajo koledarjev.

Osrednji dogodek ob predaji in demostraciji njegovega delovanja je bil v prostorih Turistične hiše Žlica v Bratoncih, kjer je defibrilator tudi nameščen in dostopen vsakemu 24 ur na dan. Tako sta zbranim krajanom Bratoncev in nogometašicam ŽNK Telemach- GMT Pomurje Beltinci temeljne praktične postopke, kako varno in pravilno pristopiti k ponesrečencu v primeru zastoja srca, z vsemi postopki od oživljanja, umetnega dihanja in nazadnje še oživljenja srca s pomočjo novega avtomatskega defibrilatorja, na slikovit in preprosti način predstavila mag. Marija Zrim, glavna medicinska sestra in njen namestnik Robert Ilič iz Urgentnega centra Splošne bolnišnice Murska Sobota.

Najpogostejši vzrok smrti pri starejših ljudeh je srčni zastoj in s pomočjo hitrega ukrepanja s pomočjo defibrilatorja se lahko srce ponovno aktivira. V vsakem primeru pa mora vsak, ki se loti oživljanja s pomočjo difibrilatorja, na pomoč poklicati tudi nujno medicinsko pomoč, da bi se življenja posameznika rešilo. Nad novo pridobitvijo so bili veseli predsednik Krajevne skupnosti Bratonci Mirko Sraka in župan občine Beltinci, Milan Kerman. O namenu in dobrodelni noti ŽNK Telemach – GMT Pomurje Beltinci sta zbranim krajanom Bratoncev spregovorila predsednik ženskega nogometnega kluba Branko Gros in športni direktor Štefan Kozic. Ob tej priložnosti so vaščani Bratoncev spoznali, kako pravilno pristopiti k oživljanju s pomočjo difibrilatorja ter se hkrati tudi naučili, kako se rešuje življenje v primeru srčnega zastoja.