Botrstvo v športu

Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje, Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez in Fundacija za podporo športnikom iz socialno šibkih okolij objavljajo javni razpis za dodelitev finančne podpore štipendije za športnike iz socialno šibkih okolij za leto 2021. Skladno s Pravilnikom o izvajanju Botrstva v športu, se na razpis lahko prijavijo kandidati, stari med 14 in 23 let. Skupni obseg razpisanih sredstev tega razpisa za leto 2020 je 60.000 EUR.
Namen projekta je zagotavljanje pomoči mladim športnikom iz socialno ogroženih okolij, starim od 14 do 23 let pri razvoju in uresničevanju športnih potencialov. Glavni cilj projekta Botrstvo v športu je postati stabilen dodaten steber pomoči nadarjenim mladim športnikom, ki jim stalno ali občasno zmanjka sredstev za njihovo športno udejstvovanje.

V letu, ko Botrstvo v Sloveniji praznuje 10 let delovanja, naša država pa je po neštetih naravnost čudežnih uspehih športnih junakov upravičeno dobila Dan slovenskega športa (23. september), sta Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje in Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez kot enakovredna partnerja dobrodelni prireditvi OKS-ZŠZ uradno ustanovila projekt, imenovan Botrstvo v športu.

Že prej sta partnerja projekta Botrstvo v športu vsak po svoje skrbela za nadarjene mlade športnike, ki zaradi različnih vzrokov niso imeli dovolj sredstev za športno udejstvovanje. Zveza prijateljev mladine LJ Moste-Polje je to počela s pomočjo Sklada za razvoj talentov pod okriljem programa Botrstvo, OKS-ZŠZ pa preko Fundacije za podporo mladim športnikom iz socialno ogroženih okolij.

Botrstvo v športu bo namenjen mladim športnikom iz socialno ogroženih okolij, starim od 14 do 23 let. Sredstva se bodo v večini razdelila preko programa štipendij, za katere pogoje bosta partnerja ob koncu vsakega koledarskega leta (prvič letos za leto 2021) pripravila poseben razpis, petino zbranega denarja pa bo ekipa Botrstva v športu lahko namenila za posebne sklade športnikov, nujne ter posebne primere, ki zahtevajo hitro ukrepanje oziroma reševanje nastalega stanja. V primeru, da vsa sredstva tekočega leta ne bodo porabljena, se bodo v celoti prenesla v naslednje koledarsko leto.

Precejšen del sredstev, namenjenih za projekt Botrstva v športu, se je zbral prek tradicionalne dobrodelne gala večerje OKS-ZŠZ, ki je v ponedeljek, 21.9.2020, pod častnim pokroviteljstvom gospoda Thomasa Bacha, predsednika Mednarodnega olimpijskega komiteja potekala v gala dvorani ljubljanskega hotela Union.

Anita Ogulin, predsednica ZPM LJ Moste-Polje, pa je takole strnila misli ob začetku velikega novega dobrodelnega športnega projekta: “Botrstvo v športu se bo začelo v obdobju, polnem negotovosti za vse. V času, ko še ne vemo, kakšna bo nova realnost. Z novim projektom želimo biti del rešitve za prihajajoče izzive, vse z željo, da bi mladim športnikom iz socialno šibkih okolij omogočili, da bi kljub finančnim omejitvam imeli status, primerljiv s preostalimi vrstniki. Niti predstavljati si ne morete, kako pomemben je lahko šport za mladega človeka. Kako pomembno je, da obstaja področje, v katerem je najboljši ali konkurenčen. Četudi se tak talent nazadnje ne razvije v novega Rogliča, Bukovčevo, Dončića, Štuhčevo, Kopitarja, Oblaka, Žolnirjevo, Zahoviča, Majdičevo, Dragića in druge slovenske športne junake, mu ali ji enakopravno izhodišče omogoča nadaljnje pomembne korake v socializaciji, izobraževanju, iskanju kariernih poti. Izjemno vesela in ponosna sem, da je pobuda Botrstva v športu naletela na tako dober odziv in se že veselim nadaljnjih projektov, ki jih snujemo v krogu sodelavcev ZPM LJ Moste-Polje in OKS-ZŠZ.”

VEČ O RAZPISU

OBRAZEC ZA PRIJAVO NA RAZPIS