Bomo znova stopili skupaj? Krvodajalska akcija v Lendavi v petek, 15. aprila!

Rdeči križ Slovenije – območno združenje Lendava letos vnovič poziva vse polnoletne občane Lendave, da se udeležijo krvodajalske akcije, ki se bo tudi tokrat odvila v dvorani vaškega doma v Dolgi vasi. Krvodajalska akcija poteka jutri, med 7.30 in 12.00 uro.
Dnevno potrebujemo okoli 300 krvodajalcev, da zadostimo potrebam zdravstva po krvi. Območno združenje Rdečega križa Lendava pokriva 6 občin in torej iz teh šestih občin tudi vabi krvodajalce. Ti krvodajalci se udeležujejo terenskih krvodajalskih akcij, ki jih imajo na območju teh šestih občin, in sicer: 3-4 na leto v Lendavi, letno enkrat v Turnišču in dvakrat v Črenšovcih, poleg tega pa se krvodajalci prijavljajo tudi v murskosoboški enoti za transfuzijsko dejavnost. Prijave že sprejemajo na telefonski številki 02/321-22-71 ali 041/320-796.

Kaj se zgodi z darovano krvjo?

Vsa zbrana kri s področja severovzhodne Slovenije potuje na Center za transfuzijsko medicino UKC Maribor. Kri se tam predela, pripravijo se komponente iz krvi, ki se shranjujejo na optimalni temperaturi, to za rdeče krvničke pomeni na 4 stopinjah Celzija, za svežo krvno plazmo na -30 stopinjah Celzija, pripravi pa se tudi koncentrat trombocitov, ki ima rok trajanje 5 dni. Zakaj je pomembno, da tedensko zbiramo toliko krvi? Statistika in zaloge krvi morajo biti namreč venomer usklajene, saj so najpomembnejše zaloge koncentriranih rdečih krvničk, ki imajo rok trajanja 42 dni. Pomembno je tudi, da so na zalogi vse krvne skupine.

Tedensko je potrebno zbrati okrog 400 enot krvi

Center za transfuzijsko medicino UKC Maribor s krvjo pokriva tri bolnišnice, in sicer UKC Maribor, ter splošni bolnišnici v Rakičanu in na Ptuju. Kri se zbira stacionarno ter dinamično, kamor spadajo takšne “mobilne” akcije. Gre za planirane akcije, tedensko pa zadnjih deset let morajo zbrati najmanj 400 enot krvi. Takšna je bila namreč poraba v omenjenih treh bolnišnicah.

“Vabimo vse obstoječe in nove krvodajalce med 18. in 65. letom, da se nam pridružijo na omenjeni krvodajalski akciji v Dolgi vasi. Upamo, da bomo pri krvodajalskih akcijah uspešni tudi letošnje leto in da bomo skupaj s krvodajalci napisali novo, uspešno poglavje krvodajalstva v Lendavi. Mi se veselimo srečanja s vsakim krvodajalcem, ki se bo odzval našemu vabilu in se mu iz srca zahvaljujemo za to humano, nesebično dejanje. Se vidimo v čim večjem številu. Ostanite zdravi,” pa sporočajo iz lendavskega Rdečega križa.