Bomo v Lendavi dobili Hišo Guinnessovega bograča?

Občina Lendava, kot kaže, želi po uspešno izpeljani postavitvi Guinessovega rekorda v največji skuhani in razdeljeni količini bograča, to znamenito jed vključiti v dnevno ponudbo v našem mestu in urediti Hišo Guinnessovega bograča. Kot je že bilo večkrat mogoče slišati, bi dobra lokacija za to bila nekdanja restavracija Trije izviri, a bo seveda končna odločitev padla po uspešno izvedenem javnem pozivu. “Hiša Guinnessovega bograča bi torej nenazadnje lahko bila kjer koli v Lendavi,” je za naš spletni medij dejal dr. Mihael Kasaš, direktor občinske uprave Občine Lendava.
Šlo bi za restavracijo, vodil bi jo gostinec

Predlagana lokacija “Hiše Guinnessovega bograča” se mora nahajati v starem mestnem jedru Lendave in z ustrezno notranjo ureditvijo in lokalno kulinarično ponudbo prispevati k prepoznavnosti prireditve Bogračfest, naziva svetovne prestolnice bograča, doseženega Guinnessovega rekorda ter odražati zgodovinske značilnosti mesta Lendava. “Hiša Guinnessovega bograča” bo služila kot spominsko obeležje bograča ter kot obeležje kuhanja bograča v smislu turistične atrakcije ter kot dopolnitev kulinarične ponudbe mesta.

V prostorih “Hiše Guinnessovega bograča” mora biti v spomin na pričetke ter razvoj celotnega projekta prestolnice bograča, ki bo vsakemu obiskovalcu hiše tudi v sliki predstavil zgodbo postavljen t.i. etnološko-spominski muzej. Prav tako bo “Hiša Guinnessovega bograča” vključena  v promocijske aktivnosti Bogračfesta z namenom povečanja prepoznavnosti jedi in specifik našega mesta ter tega dogodka v slovenskem in širšem regijskem okolju, kot tudi na svetovni ravni. Vsi si želimo, da dobi “Hiša Guinnessovega bograča” svetovno prepoznavnost, kar si tudi zasluži.

Javni poziv je že objavljen

Namen javnega poziva je izbor ponudnika gostinske dejavnosti, lokacije in notranje ureditve “Hiše Guinnessovega bograča,” s ciljem obeležiti značilnosti in znamenitosti mesta vezane na kuhanje bograča ter prispevati k spodbujanju razvoja turizma v občini Lendava. Predmeta javnega poziva je izbor ponudnika gostinske dejavnosti, lokacije in notranje ureditve za vzpostavitev “Hiše Guinnessovega bograča”. 

Bograč

Najbolj prepoznavna jed Lendave je bograč. Legenda o bograču prihaja iz Madžarske. Nastal naj bi ob vsakoletnem srečanju pastirjev različnih živin. Vsak pastir je prinesel na srečanje meso svoje živine in čebulo. Ob koncu pastirskih iger so pastirji zakurili ogenj, dali vsak svoj kos mesa v kotel oziroma posodo imenovano “bograč,” zalili z vinom iz svojih lesenih čutaric in tako dobili izvrstno jed imenovano bograč. Bograč se kuha iz treh vrst mesa (svinjina, govedina in divjačina), iz ogromne količine čebule in krompirja, ter se začini z rdečo papriko v prahu. Ostale začimbe so skrivnost vsakega kuharja.

26. avgusta 2011 je takratni predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk Lendavo razglasil za svetovno prestolnico bograča in se kot prvi vpisal v knjigo svetovne prestolnice bograča. Spominsko obeležje, posvečeno temu dogodku, krasi pročelje mestne hiše, ki je hkrati tudi sedež Občine Lendava. Od 14. februarja 2022 naprej se Lendava lahko pohvali še z enim velikim dosežkom. Guinness World Records je namreč potrdil, da je bila v Lendavi, 4. septembra 2021, postrežena največja doslej znana količina bograča v kotlu. Rekordno količino bograča (1801 kilogramov) je v 16 urah uspelo pripraviti ekipi šestih kuharjev z 20 pomočniki.