Bojana niso ustavili niti opozorilni streli

Tudi na novem sojenju Srbu, ki je nezakonito prevažal tujce in preprečil uradno dejanje policistu, 11 mesecev zapora in dodatna denarna kazen; Prevažanje ilegalcev za umetno oploditev.
Zgodilo se je v soboto, 1. junija 2019, malo pred 5. uro zjutraj v naselju Šprinc pri Razkrižju. Med opravljanjem nalog varovanja državne meje sta policist PP Ljutomer in pripadnik Slovenske vojske z utripajočimi modrimi lučmi in zvočnimi signali pričela zaustavljati osebni avtomobil znamke Chreisler, nemških registrskih označb. Voznik znakov ni upošteval in je z nezmanjšano hitrostjo vožnjo nadaljeval v smeri naselja Veščica. Po približno 500 metrih vožnje je vozilo ustavil in pričel bežati peš. Policist je nemudoma stekel za voznikom, ga pozival naj se ustavi, kar pa ni upošteval. Pripadnik Slovenske vojske je medtem zavaroval zaustavljeno vozilo, saj je bilo v vozilu opaženih več potnikov. Policist je voznika čez približno 100 metrov dohitel in ga podrl na tla. Med prerivanjem na tleh je prišlo do napada na policista, ki se je uspel obraniti in ker je opazil, da napadalec obvlada borilne veščine, tudi odskočil od napadalca, ter izvlekel službeno pištolo in ga pozval “Stoj, streljal bom.”

Ker napadalec kljub pozivom ni prenehal z napadom, je policist iz službene pištole izstrelil dva opozorilna strela v varni smeri na bližnjo njivo. Nato je napadalec nadaljeval z begom v smeri naselja Veščica. Policist mu je sledil in ga dohitel v trenutku, ko je na kraj prispela druga patrulja. Policista sta napadalca obvladala z uporabo prisilnih sredstev. Osumljeni, gre za 39. letnega Bojana Cvetkovića iz Kragujevca, in policist sta bila pri tem lažje telesno poškodovana. Srba so policisti nato privedli na sodišče, in dežurni preiskovalni sodnik okrožnega sodišča v Murski Soboti, Milan Regvat je prisluhnil višji državni tožilki Desanki Novak, ter zoper njega odredil pripor.

In prav iz soboškega pripora sta ga pravosodna policista privedla na bližnje sodišče, najprej na preiskovalni narok, kjer je Cvetković, ob vseh dokazih, ki so jih posedovali na tožilstvu, po pričakovanju priznal krivdo za obe očitani kaznivi dejanji. Srba sta zastopala nova odvetnika, in sicer po pooblastilu, Martin Bergant iz Mengša ter Maja Kristan iz Ljubljane, medtem ko mu je na začetku, po uradni dolžnosti za zagovornika bil določen odvetnik, mag. Zlatko Herceg iz Murske Sobote. Višji državni tožilec Drago Farič je Cvetkoviću očital, da je v vozilu nemških registrskih označb iz Hrvaške, nezakonito prevažal šest tujcev, in sicer po tri državljane Indije in Bangladeša. Kot rečeno je slednji očitano priznal, enako kot tudi poskus preprečitve uradnega dejanja, kar je sam opravičil z besedami, da je šlo bolj za poskus pobega in ne poskus poškodbe policista. Na predlog tožilca, da mu v primeru priznanja krivde, izrečejo eno leto za prvo in dva meseca za drugo kaznivo dejanje, ter mu izrečejo denarno kazen v višini 60 dnevnih zneskov (1.333,80 EUR op.p.), je najprej odvetnica Maja Kristan, nato pa še sam, razložil kaj ga je pripeljalo, da je zavil na kriva pota.

“Kot tehnološki višek sem ostal brez službe, kjer sem delal kot strojni inženir. Druge službe v Srbiji ni sam pa bi si rad uredil življenje, predvsem sem želel zaslužiti nekaj denarja, da bi lahko plačal umetno oploditev svojega dekleta, s katerim živim 11 let. Res je, da sem se odločil za kazniva dejanja, a druge ga izhoda nisem videl. Zato mi je žal za vse in verjamem, da tega nikoli več ne bom ponovil.” Njegovo obžalovanje in želja po “nosečnosti dekleta” sta najverjetneje nekoliko omehčala sodnika, ki je pri izreku sodbe šel pod minimum zagrožene kazni. Za prevoz ilegalcev mu je izrekel 10 mesecev zapora, za napad na uradno osebo pa dva meseca, nato pa določil enotno kazen enajstih mesecev zapora. Denarno kazen (1.333,80 EUR) pa bi moral Cvetković poravnati v treh mesecih po pravnomočnosti sodbe, v nasprotnem bi mu še to spremenil v dodatni mesec dni zapora.

Tožilec je sicer predlagal tudi dveletni izgon iz Slovenije, podaljšanje pripora ter odvzem dveh zaseženih mobilnih telefonov. Zadnja dva predloga je sodnik Palatin podprl, odločil pa se je za enoletni izgon iz Slovenije. Cvetkovićeva zagovornika sta se nato pritožila na Višje sodišče v Mariboru, kjer so zadevo razveljavili in vrnili v novo obravnavo na soboško sodišče. In tokrat mu je sodil sodnik-posameznik Stanislav Jug, ki za obe kaznivi dejanji izrekel isto kazen kot Palatin na predobravnalnem naroku, in sicer enotno zaporno kazen 11 mesecev zapora. Prepolovil pa je denarno kazen, ki tokrat znaša 900 EUR. Cvetkoviću je izrečena tudi stranska kazen izgon tujca iz države za eno leto. Zoper obtoženca je sodišče pripor podaljšalo do nastopa kazni, plačila stroškov postopka pa ga je oprostilo.

Sodba spet ni pravnomočna, saj ni znano, ali se bo obramba znova pritožila.