Energetska obnova regijske bolnišnice: Bojan Korošec pred enajstimi leti ni oškodoval Evropske unije

Na okrajnem sodišču v Murski Soboti se je na ponovljenem sojenju bil primoran zagovarjati pred nedavnim upokojeni direktor murskosoboške bolnišnice Bojan Korošec, dr. med. specialist kardiolog, in sicer za kaznivo dejanje oškodovanja EU. In v primerjavi s predhodnim sojenjem za obtožbe o kaznivem dejanju na škodo Evropske unije, ko je bil pogojno obsojen, je Korošec sedaj mirno odšel v pokoj, kajti oproščen je bil vseh očitkov.
Decembra 2018 je zaradi domnevnih nepravilnosti v primeru “Energetska obnova Splošne bolnišnice Murska Sobota,” sodnik Stanislav Žižek obsodil takrat aktivnega direktorja bolnišnice Korošca ter Ivana Hercoga in Draga Štrafela, ki sta bila nadzornika omenjene energetske obnove. Korošcu je pred skoraj tremi leti izrekel pogojno kazen pet mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let, Hercogu in Štrafeli pa pogojno kazen štiri mesece zapora, prav tako s preizkusno dobo dveh let.

Po pritožbi zagovornikov obtoženih je senat Višjega sodišča v Mariboru, novembra 2019 sodbo razveljavil in primer vrnil v ponovno odločanje na prvostopenjsko sodišče v Murski Soboti. Isti sodnik Žižek je tokrat izrekel oprostilno sodbo, v kateri je Korošca in ostale obdolžene oprostil očitkov iz obtožnega predloga. Sodba sicer še ni pravnomočna, saj ni znano ali se bo tožilstvo pritožilo.

Spomniti se kaže, da je v obtožnem predlogu bil Korošec obtožen storitve kaznivega dejanja goljufije na škodo Evropske unije, Hercog in Štrafela pa za pomoči pri tem dejanju. Zgodba sega v leto 2010, ko je murskosoboška bolnišnica dobila odobrenih dobrih 4,8 milijona evrov nepovratnih sredstev iz evropskega in slovenskega proračuna za sofinanciranje energetske sanacije javnih stavb. Za tem so Korošec, Hercog in Štrafela bili na sojenju decembra 2018 obsojeni, ker so kot odgovorne osebe dovolile, da se je v kotlovnico bolnišnice vgradilo pet turbin za kogeneracijo – sočasno pretvarjanje zemeljskega plina v električno in toplotno energijo – brez kompresorjev, v zahtevkih za poplačilo iz nepovratnih sredstev pa je bilo prikazano, kakor da so vgrajene dražje turbine s kompresorji, kar je bilo naposled tudi plačano. Razlike je bilo 14 tisoč evrov.

Cenejše turbine brez kompresorjev so izvajalci vgradili, ker jim je vmes uspelo povečati pretok plina, kompresorji pa tako niso bili več potrebni, so obtoženi pojasnjevali na sodišču. Posel za izvedbo energetske obnove bolnišnice je dobilo murskosoboško podjetje Blisk, med obtoženimi, da je med obnovo domnevno ravnala nezakonito, je bil tudi Boris Goldinskij, nekoč prvi človek družbe Blisk, ki pa ga je Žižek že decembra 2018 oprostil, ker v sodnem spisu ni bilo dovolj dokazov za njegovo obsodbo.