Bogračfest letos bo, a bo na koncu vse odvisno od epidemiološke situacije

Lendava, svetovna prestolnica bograča, namerava tudi letos gostiti največje tekmovanje v kuhanju bograča v Sloveniji, Bogračfest 2021. Na kulinarični prireditvi se že več kot desetletje zbira na tisoče ljubiteljev te priljubljene jedi na žlico, lani pa se prireditev, spomnimo, zaradi epidemioloških razmer ni odvila.
Kot kaže, vsem dobro poznana in tradicionalna prireditev letošnje leto bo, a zagotovila, da se bo ta zagotovo odvila, žal ni. Zavod za turizem in razvoj Lendava je namreč danes razpisal mednarodno tekmovanje v kuhanju bograča “Bogračfest 2021,” ki bo na sporedu 28. avgusta 2021, v starem mestnem jedru Lendave. “Na tekmovanje se lahko prijavijo domače ali tuje fizične ali pravne osebe, posamezniki ali društva, ki sprejemajo razpisana pravila tekmovanja – prijave so možne do 20.8.2021 oz. do zapolnitve razpisanih tekmovalnih mest. Prijavnina za tekmovanje znaša 120,00 eur z DDV,” so sporočili iz Zavoda za turizem in razvoj, ki prireditev organizira.

Letošnji Bogračfest bo tako potekal zadnjo avgustovsko soboto v sklopu Festivala Vinarium. Od 8.00 naprej bo vzdolž Glavne ulice potekalo tekmovanje kuharskih ekip z zabavnim programom, spremljevalnim programom za otroke, kulinarično ponudbo ter večernim koncertom. “Ob morebitnem poslabšanju epidemiološke slike oz. spremembe odloka, ki se navezuje na področje javnih prireditev, si organizator pridružuje pravico zmanjšati število ekip, omejiti tekmovališče oz. odpovedati dogodek,” so poudarili organizatorji.

Bograč ima posebno mesto v srcih domačinov. Prireditev je pravzaprav festival kulinarike, kjer se ob bograču, tradicionalni vinogradniški jedi, ki jo pripravljajo v kotličkih na Glavni ulici tekmujoče ekipe, zvrstijo tudi ostale domače dobrote: lendavski pereci, ocvirkove pogače … In ob tej pestri kulinarični ponudbi ne smemo pozabiti niti na ponos vinogradnikov, na rujno vino, ki se zaiskri v kozarcih obiskovalcev Bogračfesta.

Podrobnosti glede razpisanih pogojev so v priloženih datotekah:

Razpis_tekmovanja_Bografest_2021_SI.pdf

Palyazati_kiiras_Bografest_2021_HU.pdf

Prijavnica_2021_SI.pdf

Nevezesi_lap_2021_HU.pdf