Bogračfest bo, kot kaže, nekoliko hladnejši in morda rahlo moker

Pred nami je znana kulinarična prireditev Bogračfest, ki pritegne veliko tekmovalnih ekip in tudi veliko obiskovalcev. V minulih nekaj letih vreme ni povzročalo bistvenejših nevšečnosti, bi pa ga nekoliko lahko zagodlo letošnje leto.
V starem mestnem jedru Lendave, med zgodovinskimi kulisami meščanskih hiš in ob vznožju slikovitih lendavskih vinogradov se bo tudi letošnje leto odvijal tradicionalni Bogračfest. Ta, vsaj kar se tiče vremena in temperatur, ne bo tako vroč kot minulih nekaj let, saj bo dnevna temperatura že jutri nekoliko nižja, zvečer pa je moč pričakovati tudi posamezne plohe in nevihte, ki se bodo lahko zavlekle v noč.

Bograč ima posebno mesto v srcih domačinov. Prireditev je pravzaprav festival kulinarike, kjer se ob bograču, tradicionalni vinogradniški jedi, ki jo pripravljajo v kotličkih na Glavni ulici tekmujoče ekipe, zvrstijo tudi ostale domače dobrote: lendavski pereci, ocvirkove pogače … Letos nad vse te dobrote ne bo potrebno odpreti senčnikov, saj v soboto sonca ni za pričakovati. Dnevne temperature se bodo gibale med 24 in 25 stopinj Celzija, nebo pa bodo prekrivali sivi oblaki iz katerih je moč pričakovati nekaj dežnih kapelj.

Še večja sprememba vremena nas čaka v nedeljo, kjer se bosta jutranja in dnevna temperatura izenačili. Imeli jih bomo namreč zgolj 17. Ob tem je prav tako moč pričakovati nekaj dežja, sonca pa bo verjetno le za odtenek. Prihodnji teden se bodo temperature le nekoliko dvignile, v ponedeljek jih bomo imeli 20 in v torek 22, a vročine, kot kaže, več ne bo, pa čeprav nad naše kraje priteka dokaj suh in topel zrak.

Takšna ohladitev proti koncu avgusta ni nič nenavadnega in je razmeroma pogosta. Po ohladitvi se bo postopoma spet segrelo, a verjetno izrazite vročine ne bo več. Dež bo zagotovo dobrodošel, saj v večjem delu države v avgustu zaostajamo za dolgoletnim povprečjem.