Bogatajevi dnevi zaščite in reševanja 2017, junija v Murski Soboti

Ministrica za obrambo Andreja Katič in župan Mestne občine Murska Sobota dr. Aleksander Jevšek sta minuli petek podpisala dogovor o sodelovanju pri organizaciji in izvedbi prireditve Bogatajevi dnevi zaščite in reševanja 2017.

Dnevi zaščite in reševanja so največja prireditev v Sloveniji, na kateri se bienalno predstavljajo enote Civilne zaščite, različne reševalne službe ter sistem varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami na sploh. Letos že šesta prireditev, ki je zdaj poimenovana po dolgoletnem poveljniku Civilne zaščite Republike Slovenije Miranu Bogataju, Bogatajevi dnevi zaščite in reševanja bodo od 8. do 10. junija v središču Murske Sobote. Osrednji organizator dogodka je Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje, soorganizatorica pa bo tokrat tudi Mestna občina Murska Sobota.

V ta namen sta ministrica za obrambo Andreja Katič in župan Mestne občine Murska Sobota dr. Aleksander Jevšek minuli petek podpisala dogovor o sodelovanju pri organizaciji in izvedbi prireditve Bogatajevi dnevi zaščite in reševanja 2017. Obenem so letošnjo prireditev prvič predstavili širši javnosti.

Potekalo bo tudi državno preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči Rdečega križa in Civilne zaščite

Kot je po podpisu dejala ministrica Andreja Katič, je že tradicionalna mednarodna prireditev s ciljem preventivnega delovanja namenjena najširši populaciji. Tako se bodo v središču Murske Sobote predstavile vse organizacije, ki sodelujejo v sistemu zaščite in reševanja, mnoge tudi z dinamičnimi predstavitvami. V okviru prireditve bo potekalo državno preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči Rdečega križa in Civilne zaščite, državna vaja sil za zaščito in reševanje, tekmovanje gasilskih desetin, tek 112 ter več strokovnih posvetov in srečanj.

V posebnem šotoru bodo najsodobnejšo opremo za zaščito in reševanje predstavili domači in tuji proizvajalci. Poseben poudarek v okviru prireditve je namenjen mladim, torej predšolski in šolski mladini. Ministrica Andreja Katič je ob tem izrazila zadovoljstvo, da se prireditev, ki je s področja zaščite in reševanja največja pri nas, imenuje po dolgoletnem poveljniku Civilne zaščite Republike Slovenije Miranu Bogataju. Spodbudila je k obisku, saj takšni prikazi služb in aktivnosti povečujejo splošno raven zavedanja o nesrečah in pomembno prispevajo k uspešnemu preventivnemu delovanju, obenem pa z obiskom prireditve izkazujemo zahvalo vsem, ki sodelujejo v različnih reševalnih službah. Posebej se je zahvalila tako županu Mestne občine Murska Sobota, s katerim ministrstvo uspešno sodeluje, kot občankam in občanom, ki bodo na nek način gostitelji prireditve.

Župan Mestne občine Murska Sobota dr. Aleksander Jevšek je kot posebej pomemben izpostavil strokovni namen prireditve, saj je ta priložnost, da se tako razstavljavci kot pripadniki enot za zaščito in reševanje na enem mestu seznanijo z najsodobnejšimi načini in tehniko zaščite in reševanja. Poudaril je tudi, da je prireditev priložnost, da mlade ljudi povabijo v enote zaščite in reševanja, zlasti med gasilce, saj na nekaterih segmentih občasno opažajo, da se enote starajo.

Na Bogatajevih dnevih zaščite in reševanja bo skupaj sodelovalo več kot 3.000 pripadnikov različnih organizacij iz sistema zaščite in reševanja. Ker bodo aktivnosti potekale v središču mesta, pričakujejo več kot 10.000 obiskovalcev.