Bodo nekdanjo petrokemično tovarno kupili Egipčani?

Po tem, ko je vsem dobro poznano nekdanje lendavsko podjetje Nafta Petrochem d.o.o. bilo kar petkrat neuspešno prodano, je stečajni upravitelj Silvo Zorec po šestem poizkusu prodaje, ta je bila izvršena preko spletne platforme dunajskega podjetja NetBid leta 2019, vendarle podpisal prodajno pogodbo. Kljub temu, da so Koprčani plačali predujem v višini 150.000 evrov, so od pogodbe odstopili. Razlogi naj bi bili poslovni. 12. aprila je bila na sporedu že sedma prodaja podjetja, ki tokrat, kot kaže, ima interesenta.
Po tem, ko je stečajni upravitelj Silvo Zorec lanskega maja obelodanil, da ima napoved, da podjetje Technobell iz Kopra, krovno podjetje je londonsko, ne namerava izpolniti pogodbe o nakupu podjetja Nafta Petrochem d.o.o., zakaj, mu takrat niso pojasnili, se ta za nadaljnje ukrepe takrat še ni odločil. Technobell je nekoliko kasneje napoved, kljub plačanemu predujmu v višini 150.000 evrov uresničil in drugega, kot podjetje na dražbo dati že sedmič, stečajnemu upravitelju ni preostalo. Kompleks, ki je najpomembnejši del premoženja Nafte Petrochem, je bil po besedah Zorca z lanskega leta ocenjen na okoli 7,5 milijona evrov, na zadnje pa se je ta, vključno z 51-odstotnim deležem podjetja Industrijske storitve d.o.o., prodajal za okrogle 3 milijone evrov.

Kot kaže interes obstaja tudi tokrat. Gre za družbo MRI Mansoura for Resins & Chemical Industries iz Egipta. Gre za podjetje, ki se ukvarja s proizvodnjo formaldehida, ureje, lepila in fenolnih smol. Podjetje je nastalo leta 1971 in je vodilno v tej branži. Postopek izbire naj bi bil končan predvidoma prihodnji teden. Zgodi se seveda lahko dogovor ali se odvije nov krog prodaje. Tukaj pa je težaven tudi okoljski vidik, saj imamo v Lendavi kar nekaj težav z onesnaževanjem okolja, predvsem s smradom. Kar se postopkov tiče, so možnosti sicer dve: Ali bo kupec tukaj nadaljeval proizvodnjo, ali pa bo postrojenje demontiral in odpeljal, na določenem delu katerega koli postopka pa se bo najbrž vključila tudi lokalna skupnost.