Bodo Murski val, Maxi in MMR že kmalu utihnili? V nevarnosti tudi zveze vojske, gasilcev, … in programi RTV. Možnost je realna, pristojni pa že iščejo rešitve

Januarja leta 2021 se izteče 30-letna pogodba o zemljiškem najemu, na katerem stoji oddajniški stolp Pečarovci. Na stolpu že desetletja gostuje komunikacijska oprema za vojsko, policijo gasilce, elektro … oprema mobilnih operaterjev, oddajnika Pomurskega madžarskega radia, Murskega vala, radia Maxi ter vseh programov nacionalne televizije. Novo lokacijo za oddajniški stolp pristojni sicer že imajo, ta bi prav tako stal na Goričkem, a ga prej kot v letu dni zagotovo ne bo.
Januarja 2021 poteče 30-letna pogodba o zemljiškem najemu, na katerem stoji oddajniški stolp Pečarovci. Iz odvetniške pisarne, ki zastopa župnijo Pečarovci, so pristojni prejeli zahtevo za preselitev oddajniškega stolpa. V ta namen so imeli sestanek predstavniki RTV Slovenija (enota oddajniki in zveze) ter preostali (omenjeni) najemniki stolpa, med drugim tudi s škofom rimskokatoliške cerkve Petrom Štumpfom. Žal noben sestanek ni bil uspešen. Preselitev stolpa bi oz. bo stala vsaj 150.000 evrov. “Razočarani smo, saj predstavniki različnih verskih skupnosti vsak teden sodelujejo v radijskem programu, ob cerkvenih praznikih brezplačno prenašamo maše in nagovore, zdaj pa zaradi nasprotovanja posameznikov želijo, da stolp preselimo. Kar se oddajanja tiče, smo v nevarnosti,” so sporočili iz Radia Murski val.

Težav se zavedajo tudi pri Pomurskem madžarskem radiu iz Lendave, a “rešitev urejajo kolegi iz Oddajnikov in zvez na RTV Slovenija,” pa nam je dejala Helena Zver, pomočnica generalnega direktorja za radio in televizijo za madžarsko narodno skupnost. Vodja enote Oddajniki in zveze na RTV Slovenija nam je dejal, da novo lokacijo za postavitev oddajniškega stolpa že imajo, in da so se za iskanje morali precej potruditi, saj jim je uspelo šele v deveto. Po naših informacijah je to Vrh Kamenek (392 m), prav tako v Občini Puconci, kot zdajšnji v Pečarovcih. Že sicer pa omenjenemu oddajniškemu stolpu v Pečarovcih tamkajšnji krajani nasprotujejo praktično od postavitve, lastnica zemljišča, tamkajšnja župnija pa, po drugi strani, za zemljišče na katerem stoji stolp ne prejema niti evra. Po informacijah direktorja Oddajnikov in zvez, Mirana Dolenca, so župnišču ponudili možnost najemnine na zdajšnji lokaciji, “a je župnik ostajal pri odstranitvi” pojasni.

“Novega stolpa ne bo prav hitro. Za to vmesno obdobje bomo z župniščem uredili eno vmesno pogodbo, s čimer bomo uredili začasno gostovanje tega stolpa, dokler ne bo v funkciji nova lokacija. Pri tamkajšnjem župnišču glede odstranitve vztrajajo predvsem zaradi krajanov. Mi bi seveda bili najbolj veseli, da vse skupaj ostane na zdajšnji lokaciji in da plačujemo najemnino, upam pa, da do take odločitve s strani tamkajšnje župnije ne bo prišlo prepozno, torej, ko bomo mi že v fazi pridobivanja papirjev za novo lokacijo,” je zaključil Dolenc.

Meritve v Pečarovcih pokazale, da vrednosti ne presegajo zakonsko določenih mejnih vrednosti

Ker gre za oddajnik radiotelevizije Slovenija, so lokacije oddajnikov njihova poslovna odločitev, v katero se država ne more neposredno vpletati, je pojasnil nekdanji minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk že leta 2012. V pojasnilo je dodal, da mu ni znan noben rezultat inšpekcijskega nadzora, ki bi z meritvami pokazal na presežene vrednosti elektromagnetnih sevanj s strani tega oddajnikaSo pa meritve bile opravljene že leta 2005, v sklopu posebne merilne kampanje, v okviru projekta Forum EMS. “V okviru merilne kampanje smo obravnavali poseben primer lokacije, kjer je poleg bazne postaje nameščenih še večje število radiodifuznih oddajnikov (Pečarovci). Zaradi večjih oddajnih moči radijskih in televizijskih oddajnikov od bazne postaje so posledično višje tudi vrednosti električne poljske jakosti, ki pa na izbrani lokaciji ne presegajo zakonsko določenih mejnih vrednosti,” so zapisali v poročilu.