Bo na meji s Hrvaško moč pričakovati zastoje?

Časi, ko bo na mejnih prehodih moč pričakovati gnečo, se kot kaže vračajo. Od sedmega aprila dalje bo uveden sistematični nadzor vseh potnikov na zunanjih mejah EU, to pomeni, da se na meje s Hrvaško verjetno znova vrača gneča.

Kot odziv na teroristične napade v Evropi, med katerimi je tudi nedavni v Londonu, je vnovičen sistematični nadzor na zunanjih mejah EU. Najbolj ga bodo občutili tisti, ki dnevno ali pa vsaj tedensko migrirajo na sosednjo Hrvaško ali Hrvati v Slovenijo, saj bo na mejnih prehodih znova moč pričakovati gnečo, ob večjih navalih na mejne prehode. Meja s Hrvaško je namreč zunanja meja EU.

Cilj sistematičnega nadzora na zunanjih mejah EU je odkrivanje ponarejenih ali prenarejenih dokumentov. V schengenskem informacijskem sistemu, Interpolovih bazah podatkov in nacionalnih bazah podatkov so namreč osebe, ki imajo takšna ali drugačna dejanja na vesti iz preteklosti označena z zaznamkom, vsaka takšna oseba pa bo lahko pregledana bistveno bolj podrobneje kot doslej.

Nadzor prinaša več dela za organe na meji in daljši čas za prečkanje meje za potnike. Uredba, ki je bila objavljena 18. marca, ne predvideva izjeme niti v času turistične sezone in dopustov. Policija bo lahko uporabila le možnosti, ki jih že določa zakonik o schengenskih mejah v smislu delne opustitve mejne kontrole.

Kolone bodo na mejah skušali ublažiti z ustrezno organizacijo, v času poletne turistične sezone pa bodo stalno spremljali tokove potnikov in pravočasno obveščali o zastojih na mejnih prehodih ter potnike preusmerjali na druge manj obremenjene prehode. Na negativne posledice opozarjajo avtoprevozniki, saj bi gneča lahko pomenila dodatne stroške, avtoprevozniki pa so vezani na dobravo izdelkov in surovin.

Na južni, zeleni meji sicer beležijo 142-odstotno povečanje nezakonitih migracij.