Bo letošnje poletje milejše od predhodnih?

Letošnje poletje je muhasto in pogosto se obdobja sončnega vremena mešajo z deževnimi obdobji. Ozračje se segreva že od včeraj in se bo do vključno torka, za tem pa že od srede sledi nestabilno vreme s posameznimi plohami. Bi lahko letošnje poletje bilo milejše od predhodnih in bi lahko bilo brez vročinskih valov? Ta opcija je povsem realna.
Več kot nekaj dni trajajočega suhega in vročega vremena letošnje poletje še nismo imeli. Vročinski valovi so bili v preteklih poletjih bistveno bolj pogosti, do konca julija pa smo jih našteli vsaj dva ali celo tri. No, letos je kot kaže drugače. Če gre verjetni napovedim in če se bodo te tudi uresničile, bo letošnje poletje po dvajsetih letih prvo, ko vročinskih valov ne bo. Samo spomnimo se minula poletja, ko temperature okrog 35 stopinj Celzija in več niso bila redkost. In da ne pozabimo, zanimivi so letošnje poletje tudi večeri, ko se skorajda vsak dan moramo odeti v pulover, sveža pa so tudi jutra.

In če se letošnje poletje ozračje resnično “želi” segreti, mu pot kaj kmalu prekriža kakšna padavinska fronta. Takšna poletja, kot ga imamo v tem trenutnu, so bila bolj značilna za leta pred letom 2000, vročina pa nam je v dvajsetih letih dobro šla pod kožo. Kar je bilo običajno pred letom 2000, je danes znova neobičajno. Če pogledamo zgodovino, bi letošnje poletje lahko bilo povsem enako letu 1997. Da se zgodovina ponavlja, pri vremenu očitno drži. Takrat namreč poleti ni bilo enega samega vročinskega vala.

Danes bo sončno. Temperature se bodo dvignile do 25 stopinj Celzija. “V torek bo sončno in vroče, popoldne in zvečer bodo v notranjosti Slovenije posamezne krajevne plohe in nevihte. V sredo bo spremenljivo do pretežno oblačno s plohami in nevihtami. Marsikje v notranjosti bi lahko izmerili 30 stopinj Celzija. To bo, odvisno od lokacije, 6. do 8. vroč dan letos. Povprečje za klimatološko obdobje 1981 – 2010 je nekaj nad 10 do 20 vročih dni na poletje. Bomo videli, kaj bo prinesel avgust,” so zapisali na ARSO. V sredo bo spremenljivo do pretežno oblačno s plohami in nevihtami.

Od 23. do 28. julija se bo nad večjim delom Evrope vzpostavil zahodni zračni tok. V petek ali v soboto bo nad severnim Sredozemljem nastalo plitvo ciklonsko območje. Nad naše kraje bo dotekala precej vlažna in nestabilna zračna masa. V četrtek in petek bo sprva precej sončno, popoldne pa bodo krajevne plohe in nevihte, ki bodo v petek pogostejše. Predvidoma se bodo v noči na soboto padavine in tudi nevihte od zahoda razširile nad vso Slovenijo. Tudi v nadaljevanju bo ostalo spremenljivo s pogostimi plohami in nevihtami. Najvišje dnevne temperature bodo okoli 25 stopinj Celzija.