Bo Lendavčanu Áronu Horváthu uspel nov veliki met, tokrat v ZDA?

Med 22. in 28. junijem bo potekal eden največjih in najpomembnejših festivalov kratkega filma v ZDA Palm Springs Short Fest, kjer bosta prikazana zmagovalni film letošnjega festivala v Clermont Ferrandu Sestre režiserke Katarine Rešek – Kukle in Delčki scenarista in režiserja iz Lendave, Árona Horvátha. Prvi se poteguje za najboljšo festivalsko nagrado in nagrado mlade cineastke, drugi pa za najboljši mednarodni kratki film. Film Sestre je na Fire LGBT festivalu v Barceloni v teh dneh prejel tudi nagrado za najboljši kratki film.
V kratkem filmu Delčki pa spremljamo en dan v življenju Tea in Ksaverja, ki jih po dveh mesecih obišče oče, voznik kamiona. Njihova mama je nad obiskom manj navdušena, vendar Teo ne želi zamuditi obisk tekme formula 1. V naslovnih vlogah nastopata Teodor Tot in Ksaver Pratnekar, ki sta se prav tako s filmom srečala prvič, ter madžarski igralec Zsolt Nagy in Tamara Avguštin. Jedro avtorske ekipe sestavljajo še direktor fotografije Sašo Štih, montažer Andrej Avanzo, oblikovalec zvoka Boštjan Kačičnik, scenografka Neža Zinajić in kostumografka Ina Ferlan.

Svetovan premiera filma je bila lani, v tekmovalnem programu na 43. mednarodnem filmskem festivalu za mlado občinstvo – Lucas. Na minulem 23. Festivalu slovenskega filma pa je prejel vesno za najboljši kratki igrani film. Koproducenti filma so Korektif, Zvokarna in KUD Lavina. Finančno ga je podprla tudi Občina Lendava.

Pred festivalom v Palm Sprinsgu so bili Delčki prikazani že lani na Cinekinu, ter letos na SEEFest v Los Angelesu, tržaškem filmskem festivalu, Mednarodnem filmskem festivalu Buff na Švedskem, italijanskem filmskem festivalu Ennessimo, ter mednarodnem festivalu za otroke in mlade v južno korejskem Busanu. Oba filma je producirala produkcijska hiša A Atalanta, producentka Barbara Daljavec, nastala sta s finančno podporo Slovenskega filmskega centra.

Film Lendavčana Árona Horvátha bo v ZDA na sporedu 27. junija.

FOTO: Samo Tanaček, Leon Novak