Bo Center za zaščito in reševanje dejansko zaživel do konca julija?

Objekt Centra za zaščito reševanje, katerega gradnja je stala 1,23 milijona evrov in katerega so slavnostno odprli lanskega junija, na otvoritvi je bil prisoten tudi predsednik vlade, Marjan Šarec, še vedno ni v uporabi, a bi se to lahko zgodilo do konca tega meseca.
Lanskega junija se je zgodilo odprtje novega Centra za zaščito in reševanje, nad lokacijo katerega tudi bodoči uporabniki niso najbolj navdušeni. Trak je bil kmalu prerezan in v upanju, da bo ta zaživel že zelo kmalu, se prisotnim niti sanjalo ni, da se bo celotna zadeva precej zapletla. Objekt je stal celo goro denarja, Občina Lendava ga je gradila brez pomoči države, objekt je (bil) brez opreme, saj se obljubljena pomoč s strani Ministrstva za obrambo ni uresničila, pa čeprav je takratni minister za obrambo Karel Erjavec ob položitvi temeljnega kamna to obljubil. Kot da vse to ni dovolj je nekdo -projektant, nadzornik ali izvajalec zamočil še s potrebnim zavarovanjem brežine, ob kateri se gradbena dela za zavarovanje izvajajo šele sedaj.

Če se spomnimo, je zaključek investicije bil lansko leto. Od tistega trenutka naprej so se pričele težave z opremo, saj Občina Lendava obljubljenega denarja iz državnega proračuna ni prejela, pa čeprav je slednji bil obljubljen s strani takratnega ministra za obrambo, Karla Erjavca. V garaži je pred nedavnim bil urejen visokotlačni zračni vod, ki gasilske cisterne ter avtolestev napaja z zrakom, da so zavore operativne že takoj ob izvozu in, ki ga doslej ni bilo v objektu, prav tako pa v garaži ni bilo električnih priključkov za brezprekinitveno napajanje vozila ter vzdrževanje akumulatorjev. Lahko bi rekli, da so prostori centra sedaj v večini že opremljeni, denar je Občina zagotovila v proračunu za letošnje leto, trenutno pa se izvaja sanacija plazovite brežine za objektom.

Po besedah župana, Janeza Magyarja, bodo dela na brežini za objektom zaključena do konca tega meseca, takrat pa bi omenjeni center lahko tudi dejansko zaživel. Takrat bo sledila še selitev lendavskih prostovoljnih gasilcev, Civilne zaščite in Rdečega križa, kar bo tudi svojevrsten zalogaj, saj bo potrebno preseliti obilico opreme in raznih predmetov za delovanje vseh organizacij. Na Občini Lendava sedaj upajo, da bo dodatna sredstva zagotovila ali morda celo povrnila aktualna vlada, a poudarjamo, da projekt gradnje Centra za zaščito in reševanje predvideva še obnovitev starega gasilskega doma, ki je le streljaj oddaljen od novega objekta, a je v lasti prostovoljnega gasilskega društva Lendava.