Bo 2. januar znova dela prost dan?

“V luči dobrih in stabilnih javnofinančnih razmer dajemo v SMC pobudo, da postane 2. januar že v letu 2017 dela prost dan,” je bilo moč prebrati na Twitterju stranke SMC. Se vračajo stari časi?

Poslanska skupina SMC je danes povabila vse parlamentarne stranke, da podprejo predlog sprememb Zakona o praznikih in dela prostih dnevih v Republiki Sloveniji, s katerim bi 2. januar znova postal dela prost dan, tako kot je to veljalo pred letom 2012. “Slovenkam in Slovencem želimo veliko optimizma in zagona, predvsem pa dodaten čas za družino, prijatelje in sprostitev,” je o predlogu povedala vodja poslanske skupine SMC, dr. Simona Kustec Lipicer.

V stranki želijo, da bi že leta 2017 2. januar bil kot dela prost dan, predlog pa sta podprli tudi ministrstvi za finance in gospodarstvo. O tem so sicer poslanci glasovali že pred približno pol leta, predlagala pa ga je Združena levica, a prav SMC je predlog takrat zavrnil. Predlog so v Združeni levici so predlog sedaj pozdravili.

“2. januar je bil kot dela prost dan ljudem odvzet v sklopu varčevalnih ukrepov pred štirimi leti. V PS SMC ocenjujemo, da je javnofinančna situacija toliko stabilizirana, da se lahko ta dela prosti dan vrne ljudem. Ministrstvo za finance ocenjuje, da prost dan prinaša pozitivne učinke na turizem, ki je lani dosegel rekordne rezultate, in spodbuja dodatno potrošnjo, kar vpliva na gospodarsko rast.”