Bioplinarna prodana za 600 tisočakov

Razvpita lendavska Bioplinarna podjetja Ecos Center je bila prodana. Prodajna pogodba je bila sklenjena v višini 600 tisoč evrov, nov lastnik pa je s tem dobil še parcelo in stavbno pravico v Šalovcih. Se nam v Lendavi obeta vnovičen zagon dejavnosti, ki nam je povzročala ogromne preglavice s smradom?
Po tem, ko smo Lendavčani zaradi vsem dobro poznane bioplinarne leta 2017 zoper lastnika in samo bioplinarno skorajda uvedli vojno stanje, je podjetje šlo v stečaj, bioplinarna pa je v dokaj kratkem roku bila prodana. Soglasje za prodajo je murskosoboško okrožno sodišče dalo stečajnemu upravitelju Matjažu Nanutu, ki je postrojenje prodal za 600 tisočakov, kot izhodiščna cena -ocenjena likvidacijska vrednost bioplinarne je sicer bila 3,7 milijona evrov. V praksi torej to pomeni, da bi novi lastnik, ob pridobitvi vseh potrebnih dovoljenj, bioplinarno lahko znova zagnal, s čimer pa se zagotovo ne bodo strinjali občani, saj s(m)o najmanj enkrat že bili speljani na led. Se torej obetajo napetosti na relaciji prebivalstvo – novi lastnik?

Premoženje zajema bioplinarno z močjo 7,2 MW, pripadajoča zemljišča ter zemljišča ob napravi, sončno elektrarno na objektu ter v Šalovcih kmetijsko zemljišče s stavbno pravico, kjer sedaj stoji sortirnica odpadkov. Za sončno elektrarno znaša kupnina 5.000 evrov. Kdo je kupec bioplinarne in sončne elektrarne, ni znano.

Digestat še kar v fermentorjih

V fermentorjih razvpite bioplinarne, ki stoji ob povezovalni cesti Lendava – Petišovci in ki že dobro leto ne deluje več, se še vedno nahaja kar 21.000 kubičnih metrov odpada oz. digestata. Za primerjavo, to je osem olimpijskih bazenov. Pristojni okoljski inšpektorat je upravljavcu bioplinarne že pred časom naložil odstranitev materiala, ki sicer še vedno zaudarja, a se to, kot kaže, ne bo zgodilo. Po ocenah okoljskega ministrstva, bi stroški čiščenja fermentorjev in odvoz odpada znašali okrog 2 milijona evrov. Ker madžarska tovrstnega materiala ne sprejema več, bodo stroški čiščenja in odvoza še dražji. Ker država denarja za čiščenje ne bo mogla izterjati bomo račun plačali iz državne denarnice.