Bioplinarna ECOS Center: Odločba za odvzem okoljevarstvenega dovoljenja že podana

Že 5. oktobra smo na našem spletnem portalu pisali, da bi razvpita bioplinarna podjetja ECOS Center lahko ostala brez okoljevarstvenega dovoljenja. In to se je tudi zgodilo. Predlog za odvzem je ARSO podal minuli petek.
Že 5. oktobra smo na našem spletnem portalu poročali, da je glavna inšpektorica Dragica Hržica obvestila, da so 29. septembra na ARSO poslali predlog za odvzem okoljevarstvenega dovoljenja. Po naših takratnih podatkih so za odvzem bili izpolnjeni vsi pogoji. 10. novembra (minuli petek) je naposled le bila izdana odločba za odvzem okoljevarstvenega dovoljenja omenjeni bioplinarni.

Omenjena bioplinarna je že dlje časa vznemirjala občane občine Lendava z neznosnim smradom, ki se je širil iz omenjene bioplinarne. Ob tem je podjetje dlje časa kršilo več pravilnikov, prepovedi in uredb, se odzivalo počasi in zelo neodgovorno. Pred meseci je prišlo celo do požara, inšpekcija pa je podjetju naložila tudi že visoko kazen. Organizirana je bila civilna iniciativa, bioplinarna pa je postala celo meddržavni, in ne le državni problem.

“Občina pozdravlja to odločitev, za katero se je ves čas zavzemala. Takšna odločitev pomeni krepitev zaupanja v pristojne državne institucije in olajšanje za vse, ki smo prenašali neprijetne vonjave. Občina bo nadaljevala z aktivnostmi za ugotavljanje morebitnih posledic v okolju ter se še naprej zavzemala za ohranitev zdravega in čistega okolja. Upamo, da se s tem zaključuje agonija povezana z delovanjem bioplinarne, ki je ogrožala človekovo zdravje in povzročala škodljive vplive na okolje. Čisto okolje, aktivni in zeleni turizem ostaja strateška usmeritev Občine Lendava,” so zapisali na občinski spletni strani.