Bioplinarna: Digestat še vedno v fermentorjih

V fermentorjih vsem dobro poznane lendavske Bioplinarne se še vedno nahaja digestat. Spomnimo: Sporna bioplinarna ECOS Center, ki je pred nekaj več kot letom in pol s smradom povzročala težave prebivalcem na območju občine Lendava, predvsem prebivalcem Dolnjega in Gornjega Lakoša ter samega mesta Lendava.
V fermentorjih vsem dobro poznane lendavske bioplinarne, s katero smo Lendavčani v minulih letih imeli ne malo težav zaradi smradu, se še vedno nahaja digestat. V fermentorjih se sicer pri obratujoči bioplinarni izvaja glavna proizvodnja plina, kapaciteta enega fermentorja v lendavski bioplinarni pa je 4.000 kubičnih metrov. Ti sicer niso polni, težko pa je oceniti tudi koliko digestata se v slednjih še nahaja, a prav gotovo ne malo.

Pred nami so vedno višje temperature, z vsakim dnem pa smo bližje tudi poletju. Okolica bioplinarne sicer kljub neobratovanju še vedno zaudarja, a zaenkrat se smrad proti Lendavi ne širi. Vprašanje, ki se sedaj postavlja je, ali se bo smrad iz bioplinarne tudi letošnje poletje širil v najbližja naselja. Upravljavec bioplinarne ima sicer že leto dni veljavno odločbo, da fermentorje v katerih je digestat, izprazni. Ker je upravljavec že lani bil zelo neodziven, podjetje pa v slabem finančnem položaju, ni in niti ni bilo pričakovati praznjenja na njihove stroške, temveč bo to morala storiti država.

Agencija RS za okolje in prostor je sicer letošnjega januarja odvzela okoljevarstveno dovoljenje omenjeni bioplinarni, a odvzem še menda naj ne bi bil pravnomočen. Kakšni bodo nadaljnji postopki bo moralo obelodaniti okoljsko ministrstvo. Glavna težava sicer ostaja nezmožnost sodelovanja lokalne skupnosti kot stranke v postopku, sprememba okoljevarstvenega dovoljenja za omenjeno bioplinarno v preteklosti pa je bila narejena brez presoje vplivov na okolje. Ministrstvo za okolje in prostor sicer že pripravlja spremembo zakonodaje, kar se tiče takšnih in podobnih okoljskih zadev, pri omenjenih spremembah pa bi bil končno poudarek na lokalne skupnosti, ki bodo lahko sodelovala pri izdaji okoljevarstvenih soglasij, kar pa sedaj ni bilo možno.