Bi vedeli pravilno ravnati ob najdbi neeksplodiranega ubojnega sredstva?

Minula sobota je v našem mestu, poleg številnih dogodkov, minila ob dejstvu, da so praktično v centru mesta pod lendavskim gradom našli neaktivirano ročno bombo M-38. Pa bi takšno sredstvo vedeli prepoznati in ob najdbi ustrezno ravnati?
Na ozemlju republike Slovenije je veliko ostankov najrazličnejših neeksplodiranih ubojnih sredstev iz prve in druge svetovne vojne pa tudi iz vojne za Slovenijo. Največ je ročnih bomb, granat, različnih vrst streliva za pehotno orožje, različnih vžigalnikov, protipehotnih in protioklepnih min in letalskih bomb. Največja verjetnost, da naletimo na neeksplodirano ubojno sredstvo pa je na območju Soške fronte iz prve svetovne vojne.

Skupna značilnost vseh neeksplodiranih ubojnih sredstev je, da so nevarna, saj ob nepravilnem ravnanju z njimi lahko eksplodirajo in pri tem povzročijo hude telesne poškodbe ali smrt, lahko velike požare in porušijo objekte.

Med neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi so takšna, ki so zatajila oziroma se iz različnih vzrokov niso aktivirala, in takšna, ki so bila odvržena, postavljena z določenim namenom ali podtaknjena. Na ta sredstva največkrat naletijo gradbeni delavci in kmetje pri zemeljskih delih in obnavljanju objektov ter ljudje pri prostočasnih aktivnostih v okolju nekdanjih bojev. Še posebno je pomembno, da so z nevarnostmi in možnimi posledicami nesreč z neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi seznanjeni otroci.

Kako ravnati, če odkrijemo ali naletimo na neeksplodirana ubojna sredstva ali podobne sumljive predmete?

Predvsem je pomembno, da:

– se ne ustrašimo, da ostanemo prisebni in ne povzročamo panike; od navzočih zahtevamo, da se mirno umaknejo z nevarnega območja
– preprečimo dostop do predmeta, in sicer tako, da zavarujemo mesto najdbe in po možnosti postavimo opozorilni napis ali kako drugače opozorimo na nevarnost; še posebej moramo paziti, da dostop do tega mesta onemogočimo otrokom
– se predmeta ne dotikamo, prestavljamo ali ga celo razstavljamo;že najmanjša količina eksploziva lahko povzroči hujšo telesno poškodbo ali celo smrt
– mesto, kjer je nevaren predmet, zapustimo po isti poti, po kateri smo do njega prišli
– v bližini mesta, kjer je nevaren predmet, ne kurimo ognja in ne uporabljamo zažigalnih sredstev
– o najdbi nevarnega predmeta čim prej obvestimo center za obveščanje (telefonska številka 112 ) ali policijo na številko 113; pri tem sporočimo čim več podatkov o mestu najdbe in najdenem predmetu.

Preberite še:

– FOTO: Pod lendavskim gradom našli ročno bombo >>
– VIDEO, FOTO: Ročno bombo odstranili, razstrelili jo bodo na območju Lendave >>
– VIDEO, FOTO: Tako so včeraj uničili ročno bombo, najdeno pod lendavskim gradom >>