Bi urad za demografijo lahko vodil nekdanji lendavski župan Balažek?

Po srečanju predstavnikov SDS, SMC, NSi in DeSUS so predstavniki strank enotno sporočili, da je koalicija trdna in odločena, da gre naprej. Trinajst strani dolga pogodba določa način delovanja koalicije, usklajevanje parteric in po resorjih že napoveduje nekatere ključne ukrepe vlade.
Po koalicijskem srečanju na Brdu pri Kranju so poslanci koalicijske četverice povedali, da so morale stranke v sredo sporočiti, ali so za to, da koalicija nadaljuje delo, ali gredo raje na predčasne volitve. Enotno so sporočile, da gredo naprej, so poudarili v vseh strankah.

Spomnimo, da je v zadnjih dneh vladna SMC ostala brez dveh poslancev, sprva je odšel Jani Möderndorfer, sledil mu je še Gregor Židan. Pojavila so se ugibanja, ali bo moral s svojega ministrskega stolčka oditi tudi predsednik stranke, Zdravko Počivalšek. Prav on se je namreč znašel v središču afer, povezanih z domnevnimi nepravilnostmi pri nabavah zaščitne opreme.

Glede demografskega sklada imajo po poročanju STA stranke v koaliciji različne, tudi konceptualne poglede. Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je ob tem dejal, da se “lahko na določeni točki uskladijo” “Ko bo do usklajevanja prišlo, bo treba strniti vrste,” je navedel. Na vprašanje, če že imajo kandidata za vodjo urada za demografijo, ki ga predvideva koalicijska pogodba, pa je Jurša dejal, da postopki kadrovanja tečejo, dokončno pa imena še nimajo. Eden od možnih kandidatov je tudi podpredsednik stranke Anton Balažek, je dejal.