Beznovci: Po natanko dveh letih roparja še niso izsledili

Čeprav so zaslišali že več kot 30 domnevnih osumljencev, policisti in kriminalisti še vedno niso odkrili roparja iz Beznovcev, ki je kriv tudi za smrt starejše ženske. Danes mineva natanko dve leti, odkar je v nedeljo 19.1.2020, v murskosoboški bolnišnici umrla 86-letna Jolanka Fujs, takrat ena najstarejših izmed okoli 150 krajanov vasice Beznovci, v občini Puconci.
Nič nenavadnega, če smrti posredno ne bi botroval rop, v katerem je nesrečna ženica pet dni pred tem utrpela telesne poškodbe, ob tem se je tudi prehladila, na koncu pa je zanjo bil usoden sindrom zlomljenega srca. Iz Splošne bolnišnice (SB) Murska Sobota so namreč takrat potrdili, da je bila pri bolnici ugotovljena stresna kardiomiopatija, sindrom zlomljenega srca, kar je bilo zanjo usodno. Gre za stanje, ki se pojavi ob nenadnem ali šokantnem čustvenem dogodku. Zaradi nenadne večje količine stresnih hormonov se poviša krvni tlak, srce se začasno poveča in ne zmore več črpati vse krvi, medtem ko druge funkcije srca delujejo normalno naprej. Pojavi se lahko ob katerem koli velikem fizičnem ali čustvenem stresu … Njen stres pa je bil izjemno velik in srce na koncu, kljub pomoči zdravnikov, ni zdržalo.

Kljub temu, da so preiskovalci po smrti nesrečne Jolanke še pospešili iskanje roparja, je slednji tudi dve leti od ropa še vedno na begu. Kriminalisti in policisti, ki so preverili več kot 30 oseb bodo roparju, tudi če ga izsledijo, težko naprtili krivdo za smrt 86-letne starke, ki je umrla pet dni po ropu, ki se je zgodil 14.1.2020. Po prijetju bi mu najbrž sodili za rop, manj verjetno pa tudi za povzročitev smrti iz malomarnosti. Najprej je seveda potrebno počakati, da ga bodo odkrili, kar bo zelo težavno, kajti v času dogajanja se je veliko govorilo, da bi lahko bil storilec iz sosednje Madžarske, kar povzroča dodatne težave. Kljub temu kriminalisti in policisti PU Murska Sobota ne mislijo odnehati vsaj ko gre za preiskovanje kaznivega dejanja ropa. “Na podlagi do zdaj zbranih obvestil in opravljenih preverjanj nam zaenkrat še ni uspelo ugotoviti, kdo je navedeno kaznivo dejanje izvršil. V predmetni zadevi je bilo zbranih več obvestil. Na podlagi informacij o morebitnem storilcu na podlagi fotorobota je bilo opravljenih več kot trideset preverjanj oseb, vendar nam storilca za zdaj še ni uspelo izslediti. Preiskavo nadaljujemo in vas bomo v primeru izsleditve storilca o tem obvestili,” nam je potrdila Suzana Rauš, tiskovna predstavnica PU Murska Sobota.

Torej, možje postave vedno pospešeno iščejo neznanega storilca, ki je ropal na Goričkem. In čeprav so uradne informacije o ropu skope, kar je zaradi poteka preiskave razumljivo, smo se že januarja pred dvema letoma, ko smo prvič poročali o zločinu, dokopali do nekaj podrobnosti. Spomnimo: Policisti so tisti torkov dopoldan bili obveščeni o ropu v stanovanjski hiši v naselju Beznovci. Neznani storilec je prišel v hišo in starejšo žensko zvezal, ter si protipravno prilastil denar. Ob tem je nesreča ženska bila tudi telesno poškodovana. Neznani storilec je s kraja pobegnil s temnejšim vozilom, policisti pa so izdelali fotorobota mogočega storilca, s pomočjo katerega naj bi jim pomagali tudi državljani.

Žal pa nesrečna ženica Jolanka Fujs iz Beznovcev ni dočakala, da bi osumljenca tudi dejansko prijeli. Lahko se zgodi, odvisno kaj je takrat pokazala obdukcija, da bodo storilcu, če ga bodo seveda odkrili, kljub vsemu pripisali še kakšno dodatno kaznivo dejanje, bistveno hujše od samega ropa, saj je Jolanka torej pozneje v bolnišnici umrla. Kot že takrat zapisano, ropar je pokojno med ropom zvezal, ukradel pa ji je le nekaj več kot 200 evrov. Zdravniki so, po besedah svojcev skoraj povsem prepričani, da je infarkt pri Jolanki posledica dogodkov dan prej, saj menda prej ni imela srčnih težav. Ženici se je sicer po ropu nekako le uspelo izviti iz primeža spalne srajce, s katero jo je storilec zvezal, pri čemer je, spomnimo, v mrazu bosa stekla po pomoč do prvih sosedov, ki so poklicali policijo. Po naših podatkih še isti dan ni kazala prav nobenih posledic ropa, naslednje jutro pa je potrebovala nujno medicinsko pomoč. V času, ko je od srede naprej bila v bolnišnični oskrbi, je vmes zbolela še za pljučnico, nato pa je sledila smrt.

Ropar, ki se je tisto dopoldne spravil na 86-letnico, naj bi bil brutalen, saj je ženico, ko je nasilno vstopil v stanovanjsko hišo, podrl na tla, in jo zvezal s spalno srajco, da se ni mogla premikati. V hiši naj bi se bil mudil vsaj 20 minut, v tem času pa je preiskal vse prostore. Šel je celo tako daleč, da je pretaknil sleherni predal in je celo pometal vzmetnice iz postelj. Domnevno je našel in ukradel le nekaj več kot 200 evrov. Poleg tega, da ga je opazil najmanj en državljan, ki je menda policijskim preiskovalcem pomagal izdelati fotorobota domnevnega roparja, je storilec pustil še nekaj sledi.

Če gre res za tujca, v tem primeru se je govorilo o Madžaru, bodo preiskovalci imeli še več dela. Pravica je včasih počasna, a na koncu le pride in če ga dobijo, lahko po eni strani samo za rop za zapahi odsedi od enega do desetih let, za morebitno povzročitev smrti iz malomarnosti pa vsaj še enkrat toliko.