Beltinci: Preprečitev uradnega dejanja policistom

Po tem, ko so ga murskosoboški policisti najprej želeli ustaviti z rdečo lučjo in opraviti standardni policijski kontrolni postopek, je ta pohodil na plin in možem v modrem želel uiti. Ti so ga po zasledovanju dohiteli, na kar se je kalvarija šele začela …
Patrulja policijske postaje Murska Sobota je med kontrolo cestnega prometa minuli torek okrog 21.30 ure izven naselja Beltinci v smeri Murske Sobote pravilno z rdečo lučjo zaustavljala voznika osebnega avtomobila. Le-ta se je želel izogniti policijskemu postopku in zakonite odredbe policistov ni upošteval, ter z vožnjo nadaljeval iz Beltincev proti naselju Bratonci.

Policista sta ga z vozilom dohitela pred križiščem regionalne ceste z lokalno cesto katera vodi v naselje Bratonci, nakar sta ga ponovno pričela zaustavljati z svetlobnimi in zvočnimi signali. Voznik je vozilo zaustavil na lokalni cesti v Bratoncih. Ker je voznik kazal očitne znake vinjenosti mu je bil odrejen preizkus alkoholiziranosti, kateri je pokazal 1,20 mg/l alkohola v izdihanem zraku.

Ves čas postopka se je voznik poskušal verbalno, nato pa še z fizično silo izogniti policijskemu postopku, ob tem je policista tudi žalil. Zoper osumljenega sta policista uporabila prisilna sredstva (telesno silo in sredstva za vezanje in vklepanje), ter tako zagotovila izvršitev uradnega dejanja.

Zoper voznika je bilo odrejeno pridržanje po ZPrCP. Poleg storitve več prekrškov je voznik utemeljeno osumljen poskusa storitve kaznivega dejanja Preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi po 299. členu KZ-1.