Beltinci: Danes se začenja 48. mednarodni folklorni festival

Danes se bo z otvoritvijo razstave ob 80-letnici folklore v beltinskem gradu pričel 48. mednarodni folklorni festival v Beltincih. Na prazniku folklore se bodo v grajskem parku vse do nedelje, 22. julija, zvrstili različni plesni, glasbeni, kulinarični in drugi dogodki, na katerih se predstavlja kulturna dediščina tega prostora.
Mednarodni folklorni festival ohranja ljudsko izročilo plesa, glasbe, starih običajev, domačih opravil, obrti in krajevne kulinarike. Osrednje festivalsko dogajanje predstavlja nedeljska državna revija folklornih skupin pod pokroviteljstvom JSKD. Ciljna skupina: ljubitelji folklore, plesa, glasbe, starih običajev in tradicije.

Mednarodni folklorni festival ima že 48-letno tradicijo, saj ga društvo prireja od svoje ustanovitve naprej. Konec žetve je bil v pokrajini ob Muri vedno praznik, saj se je kmet veselil pospravljenega pridelka in to je bila prilika za pesem in ples. Z namenom, da se ti običaji ohranijo in prikažejo tudi širšemu občinstvu nas vsako leto v čudovitem ambijentu beltinskega gradu in parka ob njem družijo ples, pesem, glasba, šege in navade. Iz leta v leto je festival bogatil svoj program, z vaškimi igrami, razstavami, predstavitvami knjig ipd. Poseben poudarek smo dajali povezovanju zamejskih Slovencev z matičnim narodom.

Dolgo časa je bil na Slovenskem edini pravi folklorni festival, ki je do danes ohranil svojo identiteto, se ni skomercializiral, zaradi domačnosti in toplega sprejema ter številnega občinstva, pomenil številnim skupinam nepozabno doživetje.

V dneh festivala si obiskovalci lahko ogledajo razstavo v gradu, uživajo ob zvokih tamburaških skupin, v petek si lahko ogledajo tujo folklorno skupino, v soboto poskusijo številne dobrote iz bogate kulinarike, prisluhnejo ljudskim pevcem, ne manjka ljudske obrti in starih običajev, zvečer pa prisluhnejo skupinam na etno večeru.

V nedeljo se bo predstavilo osem najboljših folklornih skupin

Folklorno obarvano nedeljsko popoldne se bo pričelo ob 15.30 s povorko vseh nastopajočih po ulicah Beltincev in plesno dobrodošlico, ki jo bodo pripravili domačini. Ob 16. uri bodo zaplesale naslednje izbrane folklorne skupine: Akademska folklorna skupina KUD Študent Maribor (2 skupini); Folklorna skupina Tine Rožanc veterani; Folklorna skupina Sv. Ana v Slovenskih goricah; Folklorna skupina Leščeček KD Slavko Osterc Veržej; Folklorna skupina KD Karla Štreklja Komen; Vodilna skupina FD Kres; Folklorna skupina KD Marko.

V spremljevalnem programu bosta nastopili Folklorna skupina RKUD PROLETER Sarajevo in Folklorna skupina KUD “SV. JURAJ” DRAGANIĆ iz Hrvaške.

V organizaciji JSKD pa bo že od petka v Beltincih potekala tridnevna pevska in inštrumentalna delavnica pod mentorstvom Mirjam Jelnikar in Klemna Bojanoviča, namenjena folklornikom, pevovodjam, aranžerjem glasbenih priredb za folklorne skupine, inštrumentalistom v folklornih skupinah in vsem željnim novih znanj in izkušenj.