Beltinčan bolnišnici očita, da “polni blagajno” na račun otrok in invalidov

Kar besen je bil mlajši očka Davor z območja Beltincev, ki ga je šokirala “novost,” povezana z novo ureditvijo parkiranja na območju murskosoboške bolnišnice. Posebej ga moti, da so pri tem najbolj prizadeti majhni otroci oziroma njihovi starši, ter sploh invalidi. Zato se je odločil spregovoriti v imenu vseh bolnikov in staršev, ki imajo bolne – invlidne otroke (cerebralna paraliza, hemipareza, avtizem ipd.).
“Rad bi izpostavil Splošno bolnišnico Murska Sobota, ki je pred dvema tednoma začela zaračunavati vhod v bolnišnico z osebnim vozilom. In tukaj se je že zgodilo kar nekaj primerov, ki potrjujejo, da gre za sramotno dejanje kot mi je rekel en izmed zdravnikov, ki se ne želi izpostavljati, s katerim sem govoril o tej problematiki in je tudi med zaposlenimi v SB Murska Sobota. Torej zelo žalostno je, da se na tak način želi napolniti bolnišnično blagajno. Npr. moja hčerka (2 leti) ima levo stransko hemiparezo in potrebuje tedenske nevrofizioterapije, katere bi morala imeti po izvidu zdravnika iz UKC Maribor dvakrat tedensko, vendar niti to ni bilo možno, ker SB Murska Sobota ni “mogla” zagotoviti zadostno število kadra Nevrofizioterapevtk, zato hodimo enkrat na teden samoplačniško,“ razlaga Davor.

Po njegovem plačevanje ni toliko pomembno kot je dejstvo, da ima njegova hčerka enkrat na teden nevrofizioterapijo in še enkrat v tednu delovno terapijo, obe terapiji trajata po dobrih 45 minut, lahko pa se še zavleče. “Torej, ko žena sama pride z hčerko (mimogrede, njuna druga hčerka je zdrava op.p.) na nevrofizioterapijo mora pri vstopu v bolnišnico vzeti listek, na katerem piše, da imaš 15 minut brezplačnega časa, da avto pelješ nazaj iz kroga bolnišnice. Zdaj pa vi meni to razložite v čem je smisel tega, plačujemo ZZZS zavarovanje za nevrofizioterapije poleg tega so nam še pa začeli zaračunavati parkirišče (ena ura stane 2€), če preteče ena ura, katera sigurno preteče, potemtakem, da vedno ni vse točno je to 4€, da smo prišli na terapijo, na teden ima še delovno terapijo, pa se zna zgoditi, da ima še logopeda, pa če to seštejemo je to 12 € na teden krat 4 tedne je to vsaj 50 € na mesec. Sramota, kot je rekel zdravnik s katerim sem govoril, tu se gre za vse otroke s posebnimi potrebami, starši povečini pridejo sami na terapije, ker oče mogoče cele dneve dela in nimajo nikogar, kako lahko mamica z otrokom z cerebralno paralizo, pa če tudi parkira avto izven bolnišnice, kjer je cenejše parkirišče pride do otroškega oddelka, ki je ne vem mogoče pretiravam 500 m oddaljen od zunanjega parkirišča?” je razočaran naš sogovornik, ki nam je ponudil tudi konkreten primer, ki se je pripetil minulo nedeljo, 9. junija.

“Sam sem bil cel bil v službi, saj imam eno uro vožnje v eno smer, žena me kliče ob 19.00, moj delovni čas je do 19.15, hčerka je dobila 39 stopinj vročine, ona gre sama na urgenco k dežurnemu zdravniku, pediatra sploh ni tam, samo na otroškem oddelku, ne vem tudi v čem je smisel, da greš prej k splošnemu zdravniku, kateri ti potem po eni uri čakanja vseeno da napotnico za otroški oddelek, kjer je pediater. Ampak vseeno žena pri vhodu vzame listek in pusti avto pred urgenco na več kot pol praznem parkirišču. Jaz grem s službe in se nekaj čez 20,00 uro ustavim v SB Murska Sobota, naenkrat sta tam dva avta: Ženo po pregledu s hčerko, po uri pa pol čakanja, zadržijo na otroškem oddelku, kaj naj naredim? Njen avto pustim celo noč stati na parkirišču v SB Murska Sobota za 50 €, ker je hčerka prišla nujno na urgenco in so jo zadržali v bolnišnici. Naenkrat moram oba avta spraviti domov, ker je žena ostala s hčerko, kar je tudi prav, otroci so na prvem mestu,” nam je še razlagal oče bolne deklice.

In po prespani noči se je vseeno odločil, da za “takšne zadeve izve čim več ljudi. S skupnimi močmi se moramo prizadevati za ureditev stanja v našem zdravstvenem sistemu. Vse kar je povezano z njim gre z svetlobno hitrostjo na slabše. Sramotno dejanje SB Murska Sobota za vse bolnike, otroke, ki rabijo obisk na urgenci in tedenske terapije,” je dejal Davor, ki je priložil tudi račun, s katerim potrjuje, da je minulo nedeljo zvečer moral plačati 4 €. “Razumem, da se plača parkirišče, toda kako naj ljudje pridemo v krog bolnišnice in pripeljemo invalidnega ali bolnega otroka. Še posebej je hudo, če gre eden izmed staršev, je to praktično nemogoče. Moja hčerka niti ni hudo invalidna, žal je veliko staršev, ki imajo še težje stanje. Meni je glavno, da se stanje v zdravstvu uredi celostno in takrat bomo vsi lažje in lepše živeli,” nam je še povedal naš sogovornik.

Direktor SB Murska Sobota, Bojan Korošec, dr. med. specialist kardiolog, nam je pojasnil, da do 27.5.2019 velja v SB Murska Sobota nov sistem parkiranja znotraj bolnišnice, ki je bil uveden zaradi težav, ki so se pojavljale – neupravičeno izkoriščanje, parkiranje za mnogo dlje časa, kot je bilo dogovorjeno in s tem posledično primanjkovanje parkirnih mest. “Tako od omenjenega datuma velja cena parkiranja znotraj bolnišnice 2 €/h. V primeru, da se samo pripelje bolnika, je parkiranje prvih 15 minut brezplačno, prav tako je prvih 15 minut brezplačno parkiranje za vse gibalno ovirane osebe. Plačila parkirnine znotraj bolnišnice so oproščeni pacienti razvojne ambulante in krvodajalci. Za te velja, da na vhodu pri parkomatu vzamejo listek za parkiranje, ki ga podpisanega in s pečatom (s strani osebja, kjer so imeli zdravstveno obravnavo) predajo varnostni službi ob izhodu iz bolnišnice. Podobno urejen sistem parkiranja imajo tudi ostale slovenske bolnišnice, konkretno smo se pozanimali v primerljivih bolnišnicah SB Izola, SB Slovenj Gradec, SB Novo mesto in SB Jesenice. V teh je povsod parkiranje znotraj in v bližini bolnišnice potrebno plačati, pri čemer je majhna izjema SB Jesenice, ki ima poleg plačljive garažne hiše na voljo še dve brezplačni parkirišči izven bolnišnice,” je pojasnil prvi mož pomurske regijske bolnišnice.