BeleTinke znova zlate, Tjaši Šimonka Kavaš še posebno priznanje

Vokalna skupina BeleTinke je sekcija Kulturno umetniškega društva Beltinci. Delovati je začela jeseni 2013 pod vodstvom Tjaše Šimonka. V omenjeni vokalni skupini sicer nastopa še nekaj deklet iz Lendave. Dekleta so Minulo soboto nastopile v istrskem Pulju, od koder so se znova vrnile zlate!
“BeleTinke smo mlada vokalna skupina nasmejanih in talentiranih deklet iz Prekmurja, ki se družimo ob kvalitetnem prepevanju,” je moč prebrati na njihovi Facebook predstavitveni strani. Predzadnji februarski vikend so dekleta preživela v istrskem Pulju, kjer so se udeležile mednarodnega zborovskega
tekmovanje “Istria Cantat 2020.” Na omenjenem tekmovanju je tekmovalo skupno 28 zborov v 4 različnih kategorijah, vsi skupaj pa so na oder stopili 37-krat.

Da Prekmurke vedo kaj počnejo, je postalo jasno kmalu po končanem nastopu. Slednje so so v kategoriji A2 prepričale 6-člansko komisijo s premišljeno izbranim programom in odlično izvedbo le-tega, k prepoznavnosti pa so prav gotovo pripomogle tudi nove uniforme, saj so dekleta v njih požela ogromno pozornosti in navdušenja. BeleTinke so se tako že kmalu preimenovale v ZlateTinke!

BeleTinke so tako Pulj zapustile z dvema priznanjema – poleg zlatega priznanja visokega ranga je zborovodkinja Tjaša Šimonka Kavaš prejela tudi posebno priznanje za umetniško predstavitev.

Minula odličja

Kot svoje največje dosežke dekleta štejejo zlato priznanje, ki so ga osvojile jeseni 2014 na mednarodnem zborovskem tekmovanju Praga Cantat na Češkem, ter srebrno priznanje v folklorni kategoriji in zlato v kategoriji ženskih pevskih zborov, ki so ju osvojile jeseni 2015 na mednarodnem zborovskem tekmovanju Canta al mar v Španiji. Jeseni 2015 so se udeležile tudi regijskega tekmovanja, kjer so prejele srebrno priznanje in priznanje za obetavno malo pevsko zasedbo ter nagrado občinstva. Leta 2016 so se dekleta odpravila na mednarodno zborovsko tekmovanje v Bratislavo, kjer so prejele srebrno priznanje v kategoriji ženskih pevskih zborov in zlato priznanje v folklorni kategoriji.

Istega leta so na regijskem tekmovanja Sozvočenja 2016 v Ljutomeru zmagale s svojim programom Bistvo ženske ljubezni in se tako udeležile finalnega koncerta v Slovenski filharmoniji. Predzadnje priznanje so dekleta prejela leta 2017, ko so se maja v Benetkah, udeležile mednarodnega tekmovanja in prvi tekmovalni dan tudi uspešno opravile ter bile nominirane za nastop v Grand Prix kategoriji, kjer tekmujejo najboljši zbori iz celega tekmovanja. V pokrajino ob Muri so takrat prinesle kar dve zlati priznanji. Prvega so prejele za svoj odlični nastop, drugega pa kot posebno priznanje žirije za izvedbo “njihove” Coprnice Zofke.