Balažek za naš portal: “V interesu nam je, da se to čim prej razčisti.”

Včeraj ste čez celoten dan lahko na našem spletnem portalu skorajda iz minute v minuto spremljali včerajšnje hišne preiskave, ki so se odvile v ožjem krogu mesta Lendava, v prostorih Občine Lendava, turistične zveze Lendava vabi in na sedežu računovodskega podjetja Vedi d.o.o., ki pa neposredno ni bil predmet preiskave. Posebej za naš spletni portal, je na kratko spregovoril tudi lendavski župan, mag. Anton Balažek.
“Občina Lendava je danes ob koncu preiskave na Občini podala informacijo za javnost, kjer pojasnjujemo, za kaj se je šlo. Torej takšne stvari, očitno sodijo k županskemu delu. Ko se to zgodi, ni prijetno, ampak se je zgodilo tudi pri nas. V zvezi s tem bi rad demantiral vse tiste, ki sedaj natolcujejo za kaj se gre. Hišne preiskave pri meni doma ni bilo. Očitki letijo name, v zvezi z morebitnimi prekoračitvami pooblastil pri pripravi in izvrševanju programa pospeševanja turizma, za leto 2014 in 2015. S sodelavci smo se potrudili, da smo dali vso relavantno dokumentacijo in seveda tudi pojasnila, saj nam je v interesu, da se to čim prej razčisti. Prepričan sem, da smo zadnja leta v turizmu delali dobro, korektno in zakonito. To bo nadaljnja preiskava tudi pokazala,” je posebej za naš portal povedal župan Balažek.

Kriminalisti svoje delo na Občini Lendava opravljali kar 11 ur

Na vrata lendavske Občine so policisti in kriminalisti potrkali včeraj, okrog sedme ure zjutraj in tam ostali slabih enajst ur. V stavbo so lahko vstopale le zaposlene osebe, izključno po popisu policistov, stranke pa so ostale pred zaprtimi vrati. Pri preiskavi na Občini je bil prisoten tudi župan Balažek in zunanji pravni zastopnik Občine Lendava ter dve priči. Zaposleni v času preiskave sicer niso smeli uporabljati službenih računalnikov, kriminalisti pa so na svoje trde diske s pomočjo zunanjega vzdrževalca občinskega strežnika kopirali željene datoteke. Neuradno naj bi pregledali tudi službeni računalnik župana. Pridržana ni bila nobena oseba.

Preiskavo pa so kriminalisti izvedli tudi v prostorih turistične zveze Lendava vabi, vrata katere so po preiskavi ostala zaprta in v računovodskem podjetju Vedi d.o.o., ki pa neposredno ni bil predmet preiskave. Tam so najverjetneje kriminalisti iskali razne finančne podatke oz. izkaze omenjene turistične zveze.

Spomnimo: “Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije, Policijske uprave Murska Sobota so na območju UE Lendava opravljali hišne preiskave z namenom utemeljevanja suma storitve kaznivega dejanja Zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic po 257. členu Kazenskega zakonika (KZ-1), s katerim je bila pravni osebi, s sedežem na območju UE Lendava, v letih 2014 in 2015 pridobljena velika protipravna premoženjska korist v znesku 71.950 evrov,” so včeraj sporočili iz PU Murska Sobota.