Avtomatski eksterni defibrilator odslej tudi na mejnem prehodu v Petišovcih

Občina Lendava je bogatejša za nov avtomatski eksterni defibrilator. Ta se po novem nahaja na mejnem prehodu v Petišovcih, namestili pa so ga minuli teden. Iz PU Murska Sobota so med drugim sporočili še, da so defibrilator namestili tudi v prostore Policijske postaje v Murski Soboti.
Srčno-žilne bolezni so v razvitem delu sveta in tudi Sloveniji že desetletja najpogostejši vzrok obolevnosti in umrljivosti odraslih. Največ smrti in dolgotrajne prizadetosti povzroča tudi srčni infarkt. Ob srčnem zastoju je edina rešitev defibrilacija v prvih nekaj minutah. Zato je izjemnega pomena, da so defibrilatorji v bližini in lahko dostopni, ko je to potrebno. Pomembno je tudi da vemo, kje se nahajajo.

“Pomurski policisti smo v uporabo prejeli dva defibrilatorja, katera se nahajata na Policijski postaji Murska Sobota, ulica Arhitekta Novaka 11 in na Postaji mejne policije Petišovci. Nabava defibrilatorja je nov mejnik, ki bo za zaposlene in vse občane pomenil večjo varnost za zdravje in možnost preživetja ob nenadnem zastoju srca. Ob prejemu naprave je bilo organizirano usposabljanje o temeljnih postopkih oživljanja,” so sporočili iz PU Murska Sobota.

V naši občini se je število defibrilatorjev tako še povečalo

Na območju občine Lendava je tako sedaj lociranih skupno enajst avtomatskih eksternih defibrilatorjev, od teh je sedem javno dostopnih 24 ur na dan. To je sedaj defibrilator na mejnem prehodu Petišovci, defibrilator na pročelju lendavskega kulturnega doma, defibrilator v Športnem parku – zaprta tribuna in na razglednem stolpu Vinarium, defibrilator na fasadi trgovine Hoferdefibrilator v Gaberju (Vaški dom) in defibrilator na bencinskem servisu MOL v Pincah. Defibrilatorji se nahajajo še v Trimlinih (Salvus d.o.o.o, Trimlini 56a), Lek, d.d., lokacija Lendava, Terme Lendava, ti niso javno dostopni, za tem še na Občini Lendava, ta je javno dostopen, vendar ne 24 ur na dan.