Arso izdal dovoljenje za rafinerijo v Petišovcih

Po poročanju portala SiOL.net, je Agencija za okolje (Arso) je družbi Geoenergo izdala okoljevarstveno dovoljenje za obrat za čiščenje plina oz. rafinerijo v Petišovcih, kar pa dejansko še ne pomeni, da bo se to lahko tudi izvajalo.
Arso je dovoljenje za napravo, ki bi lahko predelala 280.000 kubičnih metrov zemeljskega plina in eno tono nafte na dan, izdala 28. marca, vendar še ni pravnomočno, saj ima stranski udeleženec v postopku, društvo Alpe Adria Green, možnost pritožbe, poroča današnje Delo. Čeprav je bilo okoljevarstveno dovoljenje za obrat za čiščenje plina oz. rafinerijo v Petišovcih izdano, pa to še ne pomeni, da bodo obrat res postavili, saj drugemu postopku, ki se nanaša na dovoljenje za hidravlično stimulacijo vrtin, ne kaže dobro.

Tudi v Petrolu, ki sodeluje v projektu, neuradno priznavajo, da naprava nima smisla, če nima dobave plina za čiščenje oz. rafiniranje, so zapisali pri SiOLu. Geoenergo ima sicer z britansko družbo Ascent Resources sklenjeno dolgoročno pogodbo o izvajanju skupnih operacij, ki traja do leta 2022.