Arbitraža: Vladni predstavniki v Lendavi in na Razkrižju

Vladna delegacija je pred iztekom roka za uveljavitev arbitražne razsodbe, obiskala Lendavo in Razkrižje. Ljudem, ki bodo zaradi arbitražne razsodbe v težavah, želi država pomagati, čeprav to ni vedno mogoče.
V Državnem zboru je zaključen zakonodajni postopek za paket štirih zakonov, nujnih za implementacijo arbitražne razsodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško. To pomeni, da je vlada na zakonodajni ravni v tistem delu, ki ga lahko uredi sama, brez sodelovanja Republike Hrvaške, pripravila vse potrebno za izvajanje arbitražne odločitve.

Predstavniki vlade, pod vodstvom generalne sekretarke Vlade RS mag. Lilijane Kozlovič, so včeraj obiskali prebivalce ob meji, Lendavo (Hotizo) in Razkrižje ter ribiče. Sprejeta zakonodaja ter evidentiranje državne meje je zanje izjemnega pomena, zato jim bodo predstavniki vlade pojasnili, kako naj izvršujejo pravice, ki so jim določene v zakonu in kaj zanje to pravzaprav pomeni. Na pogovorih s prebivalci sta sodelovala tudi župana občin Lendava in Razkrižje ter načelnik lendavske in načelnica ljutomerske upravne enote.

Za novo nepremičnino skoraj sto tisočakov

Približno petnajst Razkrižanov, ki po arbitražni razsodbi ostaja na Hrvaškem, bo sprejelo ponudbo države in se preselilo v Slovenijo. Dom bo seveda težko zapustiti, je enotnih omenjenih petnajst prebivalcev. Za nakup nove nepremičnine bo denimo posamezna 4-članska družina prejela skoraj 100.000 evrov, sedanja hiša pa ostane v njihovi lasti. Sliši se seveda lepo, a če živiš med obema mejnima prehodoma, tržne vrednosti praktično ni.

“Upam in verjamem, da bo tudi republika Hrvaška čim prej sprejela vabilo našega predsednika vlade, da skupaj imenujemo komisijo, ki bo določila državno mejo in s tem posledično reševala te neživljenjske situacije,” je povedala Lilijana Kozlovič, generalna sekretarka Vlade Republike Slovenije. Vlada je sicer med drugim prebivalcem ob meji pojasnjevala, kako bodo lahko izkoristili pravice po novi slovenski zakonodaji za uresničitev arbitražne odločitve o meji s Hrvaško.

Oškodovani (na našem območju) dobili, kar so zahtevali

Kot je dejal podžupan Občine Lendava Stanko Gjerkeš, so oškodovani zaradi arbitražne odločitve v zakonu dobili, kar so zahtevali. Ena izmed temeljnih zahtev je bila, da imajo kmetovalci z zemljo na hrvaškem katastru možnost zakupiti zemljišča na slovenski strani. Kar zadeva betonarno Balažic na Hotizi, mora lastnik znova oceniti vrednost selitve, tudi za nogometno igrišče na Kapci je ponujena možnost selitve na slovenski kataster. Za visokonapetostni daljnovod, ki prečka hrvaški kataster, naj bi iskali možnost trase na slovenski strani, dodatna zahteva pa je, da nasipe, ki varujejo ljudi na slovenski strani, vzdržuje slovenska država.

Gjerkeš je še povedal, da so ljudje s tem zadovoljni in da gre za okoli 100 hektarjev kmetijskih zemljišč, ki naj bi jih na slovenski strani dobili v zakup. Za selitev betonarne pa bo treba spremeniti prostorske akte in pridobiti novo lokacijsko dovoljenje. Generalna sekretarka vlade Lilijana Kozlovič je poudarila, da lahko ljudje vsa navodila dobijo na upravni enoti, kjer bodo pripravljeni tudi pripomočki, na podlagi katerih bodo uresničevali svoje pravice, je še dejala Kozlovičeva. Dodala je, da je vlada pripravila vso zakonodajo za uresničitev razsodbe arbitražnega sodišča, ki jo je lahko uredila brez sosednje Hrvaške.