Arbitraža: Balažek z mešanimi občutki, skrbi ga nadaljnje vzdrževanje nasipov na reki Muri

Lendavski župan Balažek je včerajšnjo sodbo arbitražnega sodišča, kot je povedal, sprejel z mešanimi občutki. Pravi da je vesel, da je Mirišče tudi uradno pristalo v Sloveniji a ga skrbi, kaj bo sedaj z vzdrževanjem nasipov reke Mure, ki ščitijo skorajda celotno območje Občine Lendava.
Lendavski župan mag. Anton Balažek je za medije povedal, da je razsodbo sprejel z mešanimi občutki. Zadovoljen je, da je postopek prišel do konca, če se ga bo spoštovalo, in da je Brezovec oz. Mirišče ostalo na slovenski strani. Z grenkim priokusom pa gledajo na to, kako bo zdaj z vzdrževanjem visokovodnih nasipov, ki so znotraj hrvaškega katastra, in je vprašanje, ali bodo Hrvati vzdrževali nasipe, ki varujejo slovenske zaselke. Gre za visoke stroške, je poudaril Balažek. Izjemno visoki vodostaji so sicer že v minulih letih pokazali, da je visokovodne nasipe potrebno redno vzdrževati.

“Kar se tiče Mirišča, se je dobro izteklo. Kar se pa tiče ostalih zemljišč, ki so bila sporna, pa se ni. Žal moram ugotoviti, da je to korak nazaj v primerjavi s sporazumom Drnovšek-Račan, kjer je bila meja pod nasipi. Kataster pa je v moji vasi tik ob hišah. Na Hrvaškem je ostalo recimo igrišče na Kapci, ter vsi ostali vsi nasipi reke Mure, ki varujejo, in vprašanje je, ali bo imela Hrvaška interes vzdrževati te nasipe. Marsikaj takega je spornega, kar ne bi smelo ostati na hrvaški strani. Mislim, da gre za zgodovinsko napako,” pa je povedal podžupan Stanislav Gjerkeš.

“Kar se tiče Mirišča, lahko rečem, da smo zadovoljni, da je to pomembno za ljudi, ki tu živijo, kar se pa tiče meje na tem območju, pa razumemo, da je zelo, zelo neugodna, vprašanje je, ali ni tu šlo za kupčijo, za kakšen drugi del meje med Slovenijo in Hrvaško,” je zaključil Gjerkeš.

Na vrsto sedaj seveda pridejo sedaj upravne enote in zemljiška knjiga. Tam bo potrebnega veliko dela, da se prilagodi in vzpostavi kataster. Današnji dan seveda ne bo nič drugačen od prejšnjih. Zadeve se bodo pričele počasi urejati, stroka pa je prepričana, da bodo v roku šestih mesecev te tudi urejene.