Andrej Čuš: “Kdaj se bo končala agonija z bioplinarno v Lendavi?”

Poslanec državnega zbora Andrej Čuš, nepovezani poslanec, sprašuje “kdaj se bo končala agonija z bioplinarno v Lendavi?” Na priljubljenem spletnem družabnem omrežju je namreč objavil pismo vladi, pisno poslansko vprašanje s pobudo, ki mora biti obravnavano v roku meseca dni na eni izmed sej Državnega zbora RS. Pisno poslansko vprašanje s pobudo objavljamo v celoti:
“Bioplinarna v Lendavi zaradi neznosnega smradu, ki se širi od tam, še naprej razburja občane, hkrati pa predstavlja to tudi splošno nevarnost za zdravje ljudi, niža kvaliteto življenjskega okolja ter povzroča gospodarsko škodo.

Nedavno je ministrica za okolje in prostor Irena Majcen povedala, da so v bioplinarni v maju izvedli devet izrednih inšpekcijskih nadzorov, v katerih so bile ugotovljene hude kršitve zakonodaje in okoljevarstvenega dovoljenja. Ugotovljeno je bilo med drugim, da so nezakonito uvozili odpadke iz Hrvaške in jih neprimerno shranjevali.

Ne glede na to, kdo ima zdaj okoljska dovoljenja, bi morala bioplinarna pri delu uporabljati prekrite skladiščne prostore na prostem in deloma ali popolnoma zaprt način skladiščenja, predelovati pa bi smela samo biološko razgradljive odpadke.

Bioplinarna namreč nima IPPC-dovoljenja, torej ni na seznamu naprav, ki lahko povzročijo onesnaženje okolja v večjem obsegu. Podjetje bi si ga moralo pridobiti, če bi bioplinarna na dan predelala deset ton živilskih odpadkov. Je pa ta že julija 2012 začela ob rastlinski silaži predelovati še druge biološke odpadke, zaradi česar bi morala pregnito blato kontrolirati enkrat na mesec.

To ni edini primer degradacije okolja z bioplinarnami v Sloveniji. Zato me zanima naslednje:

1. Kako se bo trajno rešilo problematiko bioplinarne v Lendavi?
2. Zakaj pristojne službe niso posegle po strožjih ukrepih, ko pa je bilo evidentno,
da se opozoril ter drugih sankcij ne upošteva?
3. Kakšne bodo posledice, glede na to da so bile ugotovljene kršitve okoljevarstvenega dovoljenja in zakonodaje?
4. Koliko podobnih primerov in težav z bioplinarnami je v celi Sloveniji?
5. Pozivam vas, da čim prej pristopite k reševanju te problematike.”