Aleš Šteger iz Lendave v rodni Ptuj?

Programski svet projekta Evropske prestolnice kulture 2025 v Lendavi je z novim letom ostal brez predsednika programskega sveta Aleša Štegera, svoj odhod pa je sredi januarja preko elektronske pošte potrdil tudi en izmed članov programskega sveta, Mitja Čander. Šteger naj bi že sodeloval pri projektu Evropske prestolnice kulture 2025 in sicer v rodnem Ptuju.
Ptujska županja Nuška Gajšek je včeraj povedala, da na Ptuju razmišljajo, da bi se vključili v kandidaturo za Evropsko prestolnico kulture (EPK) leta 2025. Kot je dejala, je z idejo do njih prišel Aleš Šteger, donedavnega še vodja programskega sveta lendavske kandidature, sama pa jo ocenjuje kot privlačno in da bi mestu prinesla dodano vrednost.

Je bil odhod iz Lendave v bistvu pot v rodni kraj?

Ob že dolgo napovedanih kandidaturah Lendave, Ljubljane, Nove Gorice in Kranja, tudi v Ptuju tik pred zdajci razmišljajo o kandidaturi. “Odstopil sem v prvi vrsti iz osebnih razlogov…,” je za naš spletni portal Šteger dejal sredi januarja, omeni pa tudi pretečeno pogodbo, ki pa bi jo sicer lahko podaljšal še bivši župan Občine Lendava, mag. Anton Balažek, ki je o preteku bil seznanjen veš čas, vse do zadnjih dni svojega županovanja. Pri tem je potrebno vedeti da je prav Šteger rojen na Ptuju, kar bi res lahko potrdilo njegove besede o osebnih razlogih. Kot je Šteger dejal za spletno izdajo Večera, je na možnost kandidature Ptuja opozarjal že v preteklosti, a ni bil slišan.

Brez timskega dela in brez nedeljene podpore političnih struktur taki projekti niso mogoči, zato je prav, da ima novoizvoljeno vodstvo vse možnosti, da se do projekta kandidature na novo opredeli in nastopi z ljudmi, ki jim zaupa, s svojim teamom. To je nekaj povsem normalnega, del določene politične kulture, enako kot moj odstop,” je še zapisal Šteger za naš spletni portal sredi januarja, a kljub temu se projekt v Lendavi nadaljuje. Lendavski župan Janez Magyar zagotavlja, da bomo v Lendavi s projektom nadaljevali, saj ne gre le za kulturni, ampak tudi gospodarski, razvojni in turistični vidik. “Trenutno tako delamo na tem, da bi sestavili dobro ekipo, ki bi projekt prevzela,” je še dejal Magyar. Nadaljevanje projekta v Lendavi sicer pozdravlja tudi Šteger.