Alergiki: V zraku večje količine jelše, jesena in topole!

Obremenitev zraka s cvetnim prahom jelše, jesena in topole je trenutno srednje visoka do visoka. Alergeni omenjenih vrst so se v zraku začeli pojavljati minuli torek in sredo, od takrat pa se vsebnost v zraku bistveno ni spremenila.

V preteklem tednu je bila obremenitev zraka s cvetnim prahom jelše in jesena srednje visoka do visoka. Količina cvetnega prahu leske se je znižala, le občasno smo zaznali nekoliko povišane obremenitve. V zraku se je postopno povečevala obremenitev s cvetnim prahom topola, obremenitev s sorodno vrbo je bila srednje visoka. Prisoten je bil še nizko alergeni cvetni prah tise, bresta in javorja.

Do konca marca je pričakovati srednjo do višjo obremenitev

V zraku so se pojavila prva zrna cvetnega prahu breze in sorodnega gabra, v obdobju enega tedna pričakujemo porast obremenitve. Obremenitev zraka s cvetnim prahom jesena bo srednje visoka do visoka. V nižinah se je sezona leske in jelše iztekla, cvetni prah bo v zelo majhnih količinah še prisoten.

Cvetijo topoli in sorodne vrbe, ki imajo manjši alergološki pomen, obremenitve bodo lahko visoke. Prisoten bo še cvetni prah javorja, bresta in cipresovk/tisovk – prevladuje nizko alergeni cvetni prah tis.

Cvetni prah breze je precej alergen

Cvetni prah breze ima visok alergeni potencial. Pri nekaterih preobčutljivih posameznikih lahko nastopijo tudi navzkrižne reakcije s sorodnimi alergeni cvetnega prahu dreves (jelše, leske, gabra, hrasta, bukve, pravega kostanja). Ob uživanju nekaterih vrst surovega sadja in zelenjave (lešniki, mandlji, jabolko, breskev, kivi, zelena, korenček, paradižnik, paprika, soja in nekateri drugi) se lahko pojavi oralni alergijski sindrom – občutek srbenja v ustih, ustna sluznica lahko tudi oteče.