Alergiki: V teh dneh vas lahko draži cvetni prah hrasta, bukve, bezga in kaline

Sezona cvetnega prahu v zraku je v polnem zamahu. To potrjujejo tudi tedenske meritve merilne postaje v centru mesta. Alergiki, prejšnji teden so vas dražile predvsem razne trave in hrat, nekoliko manj cvetni prah iglavcev, predvidoma do srede pa bo v zraku prevladoval cvetni prah hrasta, bukve, bezga in kaline.

Prejšnji teden so alergiki imeli težave predvsem s  hrastom. Povprečna izmerjena obremenitev zraka s cvetnim prahom trav je bila nizka do srednje visoka, obremenitev s trpotcem in kislico je bila nizka. V zraku je bila do srednje visoka obremenitev s hrastom in občasno večje količine nizko alergenega cvetnega prahu iglavcev (bor, smreka). Prisoten je bil še cvetni prah bukve, divjega kostanja, oreha, bezga in kaline (liguster).

Predvidoma do srede, lahko pa tudi še nekoliko dlje, vas bodo dražil cvetni prah hrasta, bukve, bezga in kaline

Obremenitev zraka s cvetnim prahom trav bo v prihodnjih srednje visoka, v napovedanem toplem in sončnem vremenu lahko občasno visoka. V zraku bo še nizko alergeni cvetni prah trpotca in kislice.

Prisoten bo cvetni prah hrasta, bukve, bezga in kaline. V večjih količinah bo v zraku cvetni prah iglavcev (bor, smreka, jelka), ki je za alergije manjšega pomena.

V zraku se pojavlja občasno večja količina spor plesni, prevladuje Cladosporium. A ker bo današnji dan začinjen z dežjem, se bo cvetni prah iz ozračja in ostalih površin ter zemlje izpral, kar boste alergiki občutili kot občutno olajšanje.

V zraku plodovi topole, ki pa niso alergeni

Veter prenaša naokrog plodove topola, ki spominjajo na kosme vate in ne povzročajo alergije.
Kalina (liguster) je žužkocveten grm, v stik s cvetnim prahom pridemo v neposredni bližini rastline. Alergeni so sorodni alergenom oljke, lahko prihaja do navzkrižnih reakcij.

Nekatere spore plesni so alergene (na primer Alternaria, Cladosporium, Penicillium, Aspergillus).