Alergiki, dražijo vas trave in ambrozija

Pelinolistna ambrozija in druge sorodne vrste iz rodu Ambrosia sodijo med škodljive rastline, ki zaradi svoje razširjenosti predstavljajo problem za kmetijstvo in zdravje ljudi. Že sicer pa alergike v teh dneh poleg ambrozije, mučijo tudi trave. V zraku je tudi velika količina cvetnega prahu kopriv, ki pa je nizko alergen.
Lanskega januarja je v Lendavi pričela z obratovanjem in zbiranjem podatkov merilna postaja cvetnega prahu, ki se nahaja na stanovanjskem bloku na Trgu ljudske pravice. Podatki, zbrani na omenjeni merilni postaji veljajo za območje tridesetih kilometrov od merilne postaje, alergikom pa so tako zbrani podatki pomemben vir informacij.

Začela se je sezona pojavljanja cvetnega prahu ambrozije, povišano obremenitev smo zabeležili 21. julija, ostale dni je bila obremenitev nizka. Obremenitev s travami je bila nizka do srednje visoka. V zraku je bila večja količina nizko alergenega cvetnega prahu kopriv, nizka obremenitev s trpotcem in občasno posamezna zrna pelina in metlikovk.

Ambrozija

Ambrozija cveti od sredine julija do konca oktobra. Odvisno od vremenskih razmer tudi prej. Ena rastlina lahko proizvede do nekaj milijard pelodnih zrn. Pelod ambrozije je eden najmočnejših znanih alergenov. Osebe, občutljive na cvetni prah ambrozije, velikokrat obolevajo za alergijskim rinitisom in astmo.

Za uspešen boj je treba ambrozijo uničiti pred cvetenjem. Rastline je potrebno odstraniti s koreninami vred ali odstraniti njihov nadzemni del tako, da se ne obrastejo več. V sezoni se jo lahko tudi večkrat pokosi ali pa se jo lahko zatira s herbicidom. Imetniki zemljišč (lastniki, upravljavci, najemniki) morajo sami odstranjevati ambrozijo tako na kmetijskih kot tudi na nekmetijskih zemljiščih.

V zraku bodo tudi zelo kmalu oziroma so že, plesni

Za alergike pomembni vrsti cvetnega prahu sta trave in ambrozija, ki bosta dosegali dovolj visoke obremenitve za pojav simptomov alergijske bolezni. Poteka sezona pojavljanja cvetnega prahu pelina, v splošnem bo obremenitev zelo nizka.

V zraku se bo pojavljal cvetni prah trpotca, metlikovk in večje količine kopriv, alergenost teh vrst je nizka in redko vpliva na zdravje.

Obremenitev zraka s sporami plesni bo visoka. V lepem in suhem vremenu se poviša količina alergenih vrst, kot so na primer Alternaria, Cladosporium, Epiccocum, Penicillium, Aspergillus. Obremenitve zraka so na področjih, kjer poteka žetev ali košnja, zelo visoke. V deževnih obdobjih se v zraku pojavijo v velikih količinah spore drugih vrst plesni, pogoste so askospore.

Glavna sezona šele pred nami!

Pred nami je glavna sezona pojavljanja cvetnega prahu pelina in ambrozije z visokim alergenim potencialom. Pri nekaterih preobčutljivih posameznikih lahko nastopijo tudi navzkrižne reakcije med pelinom in ambrozijo in s sorodnimi alergeni cvetnega prahu drugih košarnic.