Alergiki, dnevi so vse težji!

Monitoring cvetnega prahu na merilni postaji Lendava poteka v letu 2022 po sporazumu med Občino Lendava in Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH). Pridobljeni podatki omogočajo vpogled na stanje o alergenih v zraku na širšem območju Pomurja. Monitoring vse leto poteka iz merilne postaje, nameščene na strehi stanovanjskega bloka na Trgu Ljudske pravice 10.
Začela se je sezona pojavljanja cvetnega prahu trav, obremenitev je bila v splošnem srednje visoka. V zraku je v minulih dveh tednih bila prisotna visoka obremenitev s cvetnim prahom breze in bukve, obremenitev z gabrom je bila srednje visoka do visoka. Občasno so zabeležili tudi večjo količino vrbe, obremenitev s hrastom in jesenom je bila do srednje visoka, s platano v splošnem nizka. Prisoten je bil cvetni prah oreha, smreke, cipresovk in tisovk, pojavljala so se posamezna zrna trav.

Cveti vse več vrst trav, v preteklih dneh je cvetenje napredovalo. V lepem vremenu bo obremenitev srednje visoka, mestoma lahko visoka. Zacvetela sta tudi  nizko alergena trpotec in kislica, obremenitev bo v splošnem nizka. V manjših količinah se bo še pojavljal cvetni prah hrasta in bukve. Cveti mali jesen, ki se vedno bolj uveljavlja kot okrasno drevo, visoko obremenitev pričakujemo v bližini dreves. V zraku bo prisoten cvetni prah divjega kostanja, cipresovk, vrbe, oreha in večje količine iglavcev, ki so za alergije manjšega pomena, bogato cvetita smreka in bor.

Dobro je vedeti:

  • Cvetni prah, ki se poseda iz zraka na okenske police, balkone, avtomobile ipd. ohranja alergenost.
  • Topoli in vrbe plodijo, veter raznaša drobna puhasta semena, ki ne povzročajo alergije.
  • Na počutje nekaterih posameznikov lahko vpliva tudi močan vonj cvetočih dreves in grmov (cveti lovorikovec, sadno drevje, španski bezeg, glicinija).

Podatki, pridobljeni iz lendavske merilne postaje omogočajo vpogled na stanje o alergenih v zraku v radiju več kot 30 kilometrov.