Akcija promil: Neslavni rekorder v Lendavi napihal kar 1,45

Ker je december čas številnih praznovanj, je policija v Pomurju izvedla akcijo Promil in naključno ustavljenim voznikom v Lendavi, Ljutomeru in Murski Soboti odredila preizkuse alkoholiziranosti. Največ, kar 1,45 (po starem 3 promile) je napihal voznik mopeda v Lendavi.

Slovenski policisti so minuli vikend treznost voznikov. December je namreč čas praznovanj in nazdravljanj. Pomurski policisti so to noč na vinjene voznike prežali na cestah v Lendavi, Murski Soboti in Ljutomeru. Rekorder noči, voznik mopeda, je v Lendavi napihal kar 1,45 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka ali po starem tri promile.

Akcija bo trajala do 20. decembra

Da bi bile slovenske ceste varne za vse prometne udeležence, bodo policisti do 20. decembrom po vsej Sloveniji preverjali, ali vozniki vozijo pod vplivom alkohola oziroma pod vplivom prepovedanih drog in psihoaktivnih zdravil. Izvajali bodo tudi poostren nadzor nad spoštovanjem določb Zakona o omejevanju porabe alkohola (15. člen), in sicer bodo preverjali, kje oz. v katerih gostinskih lokalih so vozniki, kontrolirani v poostrenem nadzoru, in udeleženci hujših prometnih nesreč z višjo koncentracijo alkohola v izdihanem zraku uživali alkoholne pijače.

V prometnih nesrečah, ki so jih povzročili alkoholizirani udeleženci, je v prvih desetih mesecih letošnjega leta umrlo 34 udeležencev, 137 se jih je hudo telesno poškodovalo in 482 lahko telesno poškodovalo. Tokratni poostreni nadzor je tretji del akcije 0,0 šofer. Gre za evropsko usklajen nadzor, poimenovan Alcohol & drugs, ki bo istočasno potekal v več evropskih državah, pridružuje pa se mu tudi slovenska policija.