Afriški zrak nam je prinesel tretji letošnji vročinski val

Vroč afriški zrak, ki je v teh dneh prišel nad naše kraje, nam prinaša tretji letošnji vročinski val. Kot kaže, ta povsod ne bo tako izrazit ko minuli, a bomo najvišje temperature beležili prav po nižinah. Vroče dni nam bodo lajšali oblaki, ki bodo tu in tam rahla osvežitev.
V teh dneh se pri nas tudi uradno začenja tretji vročinski val, saj bo vroč afriški zrak nad naše kraje prinesel temperature nad 30 stopinj Celzija. Najvišje temperature bodo, kot kaže, vnovič nad kokošjim vratom, glavo in kljunom, ko bomo lokalno lahko izmerili tudi do 35 ali celo 36 stopinj Celzija. Pri tem pa seveda ne gre izpustiti dejstva, da se bo poleg vroče mase nad naše kraje pomaknila tudi nova pošiljka saharskega peska, ki bi lahko bila celo obilnejša kot zadnja. Iz ozračja jo bodo na tla spirale morebitne občasne padavine, bodo pa zaradi pregretosti ozračja lahko nastajala močnejša neurja.

Minula sobota je bila tako že 23. dan, ko smo izmerili temperature nad 30. stopinj Celzija, kar je kar trikrat več kot je kazalo povprečje v zadnjih petdesetih letih. To kaže na dejstvo, da bosta prva dva letošnja poletna meseca najtoplejša v zgodovini meritev temperature. To pa bo na žalost še poslabšalo sušne razmere predvsem v pokrajini ob Muri, kjer smo tako ali tako že tik pred kritičnimi razmerami. Morda za tolažbo: V prihodnjem tednu bo osrednji in južni Balkan zajel vročinski val, ki bo prinesel temperature med 35 in 40 stopinj C.

Kako kaže

V torek bo v zahodni polovici države spremenljivo oblačno, drugod bo delno jasno. Predvsem v zahodni in osrednji Sloveniji bodo nastajale plohe in nevihte. Nekoliko se bo osvežilo. V sredo bo sončno in spet bolj vroče. Od 29. julija do 3. avgusta Nad severozahodno in severno Evropo bo vztrajalo ciklonsko območje, ki bo občasno vplivalo tudi na vreme v srednji Evropi. V višinah bo z jugozahodnim vetrom k nam iznad Sredozemlja dotekal topel in občasno nekoliko bolj vlažen zrak. Od četrtka do sobote bo sončno in vroče s temperaturami večinoma med 30 in 35 °C, nato pričakujemo ohladitev. Od sobote naprej se bo povečala verjetnost krajevnih padavin.

“Sezona cvetnega prahu trav se nadaljuje, obremenitev bo nizka do srednje visoka in le lokalno so lahko obremenitve nekoliko višje. Obremenitev s trpotcem bo nizka do srednje visoka. V zraku bo v večjih količinah nizko alergeni cvetni prah kopriv, pojavljala se bodo posamezna zrna kislice in metlikovk. Sezona pravega kostanja se je iztekla. Pričetek sezone cvetnega prahu pelina nekoliko zamuja. Predvidevamo, da se bo cvetni prah pelina začel pojavljati do konca meseca julija,” pa so zapisali pri NLZOH.