7.000 evrov za odkup Galičevih del, preostala sredstva za digitalizacijo in ureditev dokumentacije vojne za slovenijo

Javni zavod Galerija-Muzej Lendava (GML) je pridobil finančna sredstva iz državnega proračuna. Gre za skupno 10.000 evrov. Sredstva se delijo na investicijski del – odkup dela zbirke Štefana Galiča v višini do 7.000 evrov in na programske materialne stroške, za digitalizacijo gradiva iz obdobja slovenske osamosvojitve v višini do 3.000 evrov.
Zavod Galerija – Muzej Lendava je bil uspešen na razpisu Ministrstva za kulturo RS in tako pridobil 10.000 evrov. S pridobljenimi sredstvi želijo kupiti del zbirke Štefana Galiča (7.000 evrov), s preostankom sredstev pa načrtujejo gradivo vojne za slovenijo digitalizirati in na ta način ohraniti in zavarovati za prihodnje rodove. Za to jim je država namenila 3.000 evrov. Skupna višina sredstev za izvajanje državne javne službe za leto 2021 iz državnega proračuna tako znaša do 45.186 evrov.

Obstoječo zbirko grafik Štefana Galiča bo Galerija-Muzej Lendava oplemenitila s sedmimi njegovimi deli, ki bodo dobila prostor v spominski sobi Štefana Galiča – domačega grafika in slikarja. Gre za dela iz različnih obdobij umetnikovega ustvarjanja. Od ciklusa figuralike, violin, metuljev, zapisov, fosilov, … Obsegajo torej širok spekter njegove neprecenljive zapuščine. V Galeriji-Muzeju Lendava si sicer prizadevajo, da bi pridobili v last čim več njegovih del in tako Galičevo spominsko sobo še bolj obogatili. Dela bodo odkupljena od Galičeve soproge in sina ter bodo postala del stalne razstave.

Kot nam je po telefonu dejal Dubravko Baumgartner, direktor Galerije – Muzeja Lendava, razmišljajo o tem, da bi Galičevo spominsko sobo morda preselili na Glavno ulico oziroma v staro mestno jedro, kjer bi si lahko obiskovalci ogledali razširjen izbor Galičevih del. “To so zaenkrat samo načrti, spomin nanj pa je seveda potrebno ohraniti,” je še dejal Baumgartner in glede arhivskega gradiva osamosvojitvene vojne dodal: “V vojni za Slovenijo je nastalo tudi slikovno, zvočno in video gradivo, dokumenti ter časopisni članki. Ključni dogodki takratnega časa so se odvijali tudi na mejnih prehodih Dolga vas in Petišovci. Izbor ohranjenega gradiva bomo dokumentirali in ga digitalizirali, da bo v spomin in opomin našim zanamcem. Republika Slovenija namreč pripravlja dokumentarni sistem, kjer bo na enem mestu zbrana obsežna dokumentacija iz osamosvojitvene vojne za Slovenijo. Tako naj bi tudi mi v ta sistem  posredovali dostopno arhivsko gradivo. S poudarkom na 10 dnevni vojni na našem območju. Za ta namen nam je Ministrstvo za kulturo namenilo 3.000 evrov.”